PRÁCE 🧰

Pozor na cigarety, léky nebo alkohol a další věci, které do Chorvatska dovážíte

16. 7. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Příprava na cestu

Pamatujete ještě na doby, kdy v Chorvatsku platily přísné kvóty pro dovoz jídla? Nic takového už posledních pár let naštěstí neplatí. Po vstupu Chorvatska do EU byly zrušeny také celní kontroly na státních hranicích. Přesto vám tady při namátkové kontrole mohou uložit tučnou pokutu!

Co nesmíte dovážet a vyvážet z Chorvatska

Pozor na hotovost!

Asi neexistuje nikdo, kdo by na dovolenou vyrážel bez hotovosti. Platby kartou sice mají spoustu výhod, někde se ale bez hotovosti zkrátka nehnete. Stejně jako v mnoha jiných evropských státech, i v Chorvatsku platí jisté celní předpisy, které se týkají i hotovosti. Například tady je nutné na hraničním přechodu ohlásit dovoz nebo vývoz peněžních prostředků (nebo cestovních šeků) v hodnotě 10 000 eur a vyšší.

Problémem může být i tabák nebo alkohol dovážený do Chorvatska

Zboží, které si do Chorvatska přivezete ze států EU, samozřejmě nepodléhá clu. Pozor ale dávejte na výrobky podléhající spotřební dani. Typicky jde o pivo, víno, líh, tabákové výrobky a minerální oleje. Výše uvedené jsou od spotřební daně osvobozené, jen pokud jejich množství nepřekročí stanovenou hodnotu. Hodnoty pro jednotlivé výrobky najdete na tomto odkazu.

Praktický tip: Vyrážíte letos do Chorvatska? Buďte předem připraveni na všechny náhlé situace sjednáním cestovního pojištění. Pokud si nevíte rady, jak správně vybrat cestovko a nevyznáte se v nabídkách, využijte k tomu kalkulačku cestovního pojištění, která ušetří čas a peníze.

  Porovnat nabídky cestovního pojištění

Pozor na zboží koupené mimo EU!

Pokud sem ze třetích zemí (hraniční přechody se Srbskem, Bosnou a Hercegovinou a Černou Horou) dovážíte výrobky, které podléhají spotřební dani, pak můžete coby fyzická osoba (starší 17 let) dovézt bez zaplacení cla, DPH a SPD následující množství:

  • 40 ks cigaret v případě silniční nebo železniční dopravy / 200 ks cigaret v případě letecké dopravy
  • 20 ks doutníčků v případě silniční nebo železniční dopravy / 100 ks doutníčků v případě letecké dopravy 100 ks doutníčků
  • 10 ks doutníků v případě silniční nebo železniční dopravy / 50 ks doutníků v případě letecké dopravy
  • 50 g tabáku ke kouření v případě silniční nebo železniční dopravy / 250 g tabáku ke kouření v případě letecké dopravy
  • 50 g ohřívaného tabákového výrobku
  • 10 ml tekutiny do elektronických cigaret
  • 50 g nových tabákových výrobků
  • 1 litr alkoholu a alkoholických nápojů o obsahu vyšším než 22 % obj.
  • 2 litry alkoholu a alkoholických nápojů o obsahu alkoholu nejvýše 22 % obj
  • 4 litry vína
  • 16 litrů piva
  • 10 l paliva v přenosném zásobníku

Přečtěte si také: Kolik stojí v roce 2023 cestovní pojištění do Chorvatska pro jednotlivce nebo rodinu?

I léky mohou být problém

Do Chorvatska je samozřejmě zakázán dovoz jakéhokoliv množství drog a jiných omamných látek. Problémové mohou být paradoxně i léky. Dovoz léků je povolen pouze v množství odpovídající osobní potřebě po dobu nejvýše jednoho měsíce. U léků, které obsahují omamné látky, je lhůta zkrácená na maximálně pět dnů. Vždy je dobré, pokud u sebe budete mít lékařskou dokumentaci, ze které vyplývá potřeba užívání konkrétního léku.

Náš tip: Jak vysoké budou vaše náklady na cestu do Chorvatska autem, si můžete nově spočítat pomocí naší online kalkulačky!

Jak je to v Chorvatsku s mušlemi?

Pokud si chcete z Chorvatska dovézt mušle nebo pár kamínků, které najdete na pláži, s největší pravděpodobností to nikdo nebude řešit na letišti ani při namátkové silniční kontrole. Zvláštnímu dohledu a povolovacímu řízení ovšem podléhá vývoz předmětů, které mají (nebo mohou mít) povahu kulturní či historické památky. Typicky jde o předměty nacházející se na mořském dně. U těchto předmětů je zakázán nejen jejich vývoz, ale už i samotný výlov!

Na co nezapomenout: Plánujete cestu do Chorvatska autem a chcete být stoprocentně připraveni na všechny možné eventuality? Sbalte si s sebou i připojištění, které pokryje potenciální rizika, (např. porucha, vandalismus, krádež vozu apod.) Využít můžete připojištění v rámci cestovka, nebo si sjednejte krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články