PRÁCE 🧰

Doba jízdy do Chorvatska

27. 5. 2023 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Příprava na cestu

Do Chorvatska se každoročně vydává z České republiky spousta lidí. Na jak dlouho vyjde cesta do populární destinace a kde je největší riziko zdržení?

Jak dlouho trvá cesta do Chorvatska?

Na cestě může nastat spousta situací, které přinesou nějaké zpomalení a celkové prodloužení doby jízdy. Některé se předvídat dají, jiné jen těžko. Můžete však naplánovat a načasovat odjezd tak, abyste riziko nějaké nenadálosti co nejvíce eliminovali. Pro příklad jsme si vybrali cestu z Prahy do Splitu.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Pokud se podívám do navigace Google Mapy, která má ve zvyku být v časovém odhadu poměrně přesná, pak vidím čas jízdy 10 hodin a 37 minut. Je středa odpoledne, což popravdě není úplně nejoptimálnější čas a navigace ukazuje dokonce dvě nehody na trase. I s nimi bych to nicméně v daném čase mohl bez problémů stihnout. Když se budu držet se zbytkem provozu, tedy v Rakousku pojedu předpisově, ve Slovinsku a Chorvatsku lehce nad maximální povolenou rychlostí, pak bych za těch zhruba deset a půl hodiny měl dorazit do cíle.

Krátce o výpočtech navigace

Pokud si myslíte, že třeba Waze nebo zmíněná navigace od Googlu počítá dobu jízdy z maximální povolené rychlosti v daném úseku, pak vás zklameme. Firmy sice nenechají nikoho jen tak nahlížet do toho, jak funguje jejich software, ale obecně dnešní navigace počítají celou trasu z jednotlivých úseků (od odbočky k odbočce) a z dat jízd uživatelů ví, jaká je průměrná doba jízdy daným úsekem. Ve finále se jen sečtou všechny úseky, respektive jejich časy a vyjde čas celkový. Mimochodem počítá se i s tím, kam auto bude odbočovat. Obecně se lépe (rychleji) odbočuje doprava, než doleva, což má na čas jízdy také vliv. I toto navigace zvažují. Odhad je tedy skutečně velmi přesný. A ještě jeden detail si neodpustím – ačkoliv servery vědí z aktuálních dat o dopravě třeba o nehodě za Vídní, počítají s tím, že pokud zrovna vyjíždíte z Prahy, nehoda už na místě nebude, a tedy nedojde ke zdržení.

Doporučení Portálu řidiče: Nezapomeňte si s sebou na cestu do Chorvatska přibalit i cestovní pojištění, které vás při správně nastavených limitech krytí dostatečně ochrání. Nabídky jednotlivých pojišťoven si můžete snadno seřadit pomocí online kalkulačky cestovního pojištění.

  Kalkulačka cestovního pojištění do Chorvatska

Co vás může nejvíce zdržet na cestě do Chorvatska?

Dopravní nehoda

Zdaleka nejhorší varianta je, že se stane dopravní nehoda. U té nikdy nevíte, jak bude závažná, jak dlouho potrvají záchranné práce a odtahy vozidel. V případě kamionů se to protáhne klidně na půl dne. Menší ťukance zaberou hodinu až dvě. Velmi záleží na tom, jestli bude potřeba uzavřít dálnici celou. Pokud ne, počítejte se zdržením 15-30 minut, pakliže dojde k uzavření dálnice, je to obvykle 1-2 hodiny, ale někdy i více. Každopádně nezapomeňte vytvořit uličku pro záchranné složky a odtahovou službu.

Mýtné brány v Chorvatsku

Omezená průjezdní kapacita se projevuje jak na nájezdech, tak i na výjezdech z dálnice. V sezóně počítejte se zdržením klidně půlhodinovým až hodinovým. Ostatně fronty mohou mít délku i několik kilometrů, jak ukazují zkušenosti. Hodně bude záležet na tom, jak dobře cestu načasujete. V noci uprostřed pracovního týdne to samozřejmě bude lepší než v pátek odpoledne. Kritické to bývá na bráně Záhřeb-Lučko, tam si možná počkáte i dvě hodiny, kolony dosahují délky i přes pět kilometrů.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Tankování paliva

Ani čerpací stanice nejsou kapacitně neomezené. Zejména cestou přes Slovinsko, kde bývá levný benzín i nafta, chce každý natankovat, takže ve špičce se tvoří fronty. Počítejte se zpožděním v řádu nižších jednotek minut, pokud se trefíte skutečně do té nejhorší doby, tak klidně i půl hodiny.

Vídeň a počasí v Rakousku

Ve směru od Mikulova to někdy stojí za to. Zejména pokud trefíte ranní špičku, počítejte se zdržením kolem půl hodiny. Samostatnou kapitolou jsou dálnice v Rakousku, kde je rychlost často podmíněná počasím. Jsou někdy dost klikaté, rychlost je na nich omezena na 100 km/h a za deště nebo sněžení dokonce na 80 km/h.

Na závěr pár tipů, jak snížit šanci, že na vaší cestě na dovolenou dojde k nepříjemnému zdržení:

  • Vyjeďte na noc – jestli se na to alespoň trochu cítíte, nebojte se jet na noc, kdy lze očekávat nejmenší komplikace.
  • Jeďte v pracovní den – ve středu bude provoz řekněme běžný. Horší to bude třeba v pátek odpoledne. Podobně uvažujte i o návratu, kdy to nejhorší lze očekávat v sobotu a v neděli.
  • Navigace – snad všechny navigační programy zvládají upravit trasu v průběhu jízdy na základě změny okolností na trase. Jenže často je to tak, že uživatel musí změnu potvrdit. Proto si nechte na telefonu zapnuté zvuky, ať případný návrh změny trasy neprošvihnete. Online navigaci se mimochodem vyplatí poslouchat, většinou je její návrh trasy skutečně lepší a rychlejší.
  • Dálniční známky – všechny můžete koupit online. Rakouská může mít i podobu nalepovacího kuponu. Vážně ale chcete zastavovat na benzínce a řešit to cestou? Když to vyřešíte týden před cestou, máte o starost méně.

Jak dlouho trvá cesta do Chorvatska vám? Budeme rádi, když nám dáte vědět v komentáři pod článkem a klidně napište jakým autem a s jakou spotřebou jezdíte.

Rada na závěr: Myslete dopředu a nenechte se na dovolené překvapit situacemi jako je porucha, vandalismus nebo krádež vozu. Sjednejte si pro jistotu připojištění, které rizika pokryje a vy si budete moci užít dovolenou bez stresu. Zmíněná rizika můžete připojistit jako součást cestovka, případně zainvestujte do krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: asfinag, evinjeta.dars.si.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články