PRÁCE 🧰

Co s sebou na dovolenou do Chorvatska jak se připravit?

28. 6. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Příprava na cestu

Cesta k moři je náročná nejen na ujetí, ale i na přípravu, kromě obligátních lehátek, ručníků a opalovacího krému je dobré provést přípravu i na možné krizovější scénáře. Pravděpodobně na ně nedojde, ale znáte to. Kdyby náhodou...

Co vzít s sebou do Chorvatska a jak se na cestu připravit?

Samozřejmostí jsou věci jako osobní doklady, peníze, povinná výbava vozidla a další. Dálniční známky doporučujeme zakoupit předem přes internet, nebudete se pak muset zdržovat cestou. A nezapomeňte, že cokoliv si s sebou nevezmete a budete to muset kupovat na benzínce, bude tak třikrát až pětkrát dražší.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Co s sebou na cestu do Chorvatska?

  • Vodu – kdo nestál čtyři hodiny na chorvatské dálnici v letní výhni, neví, co je žízeň. Není to tak dlouho, co autor článku po nehodě, která zastavila dopravu v jednom směru, byl nucen trávit velkou část dne v autě stojícím na rozpáleném asfaltu. Klimatizace sice umí srazit teplotu v interiéru vozu na bezpečnou úroveň, ale horší je to s pitím. Jedna lahev obsahující litr a půl vody, padla ve čtyřech lidech během první hodiny. Pak začalo jít do tuhého. Nebylo kde si koupit vodu, jak se osvěžit a čím zahnat žízeň. Od té doby každému, kdo cestuje k moři, doporučuji koupit jeden nebo dva pětilitrové barely pitné vody. A nemusíte ji jenom pít, v krajním případě se dá nalít do chladiče, což je lepší řešení, než zůstat stát na dálnici.
  • Vlhčené ubrousky – počítáte-li s tím, že budete jíst za jízdy, nezapomeňte na vlhčené ubrousky. Pokud si nechtěně umastíte ruce, bude se lesknout pod náporem tuku vše, na co sáhnete (včetně volantu a řadicí páky). Dá se s nimi otřít i nečistota třeba z předního skla a v krajním případě se nechají použít i na osobní hygienu.
  • Toaletní papír – opět něco, co považuje člověk za zbytné, dokud ho nezastihnou střevní problémy v zácpě. Zní to možná úsměvně, ale jen do té doby, než vás to potká. Navíc se toaletní papír dá použít i na otření rukou ušpiněných při výměně kola.
  • Peníze cash – typickým příkladem budiž Rakousko, kde jen na málokteré čerpací stanici se dostanete na toalety zdarma. Většinou musíte vhodit padesáticent, platit kartou za WC si Rakušané ještě nezvykli. Doporučujeme proto vzít s sebou třeba 20 eur v hotovosti.
  • Pracovní rukavice – nezaberou skoro žádné místo a když se něco porouchá, jsou k nezaplacení. I výměna kola je s nimi daleko příjemnější než bez nich.
  • Rezervu – lepili jste někdy díru v pneumatice na dálnici? Není to zkušenost, o kterou stojíte, navíc lepení je vždy tak trochu nejisté. Lepší je vzít si do auta rezervní kolo. Jestli na něj nemáte místo pod podlahou kufru, zabalte ji do potravinové fólie, ať neušpiní ostatní věci a dejte hned za zadní sedačky. I kdyby to mělo být kolo se zimním pláštěm, je to stokrát lepší než opravná sada. Samozřejmě si nezapomeňte i další příslušenství v podobě heveru a klíče na kola.
  • Motorový olej – některé motory si k palivu přihnou i trochu maziva, je to normální. I kdyby to vaše auto nedělalo a mezi výměnami jste nikdy nemuseli olej dolévat, radši s sebou alespoň litrové balení vezměte.
  • Stahovací pásky – elektrikářské vázací pásky se dělají v celé řadě velikostí a barev. Umí udržet pohromadě třeba pochroumaný nárazník, ale mohou se hodit na stovky dalších věcí, a to nejen doma, ale i v autě. Dovedou opravdu velmi dobře pomoci a je to jedna z těch věcí, které 20 let nepotřebujete, ale když to přijde, tak byste dali půl království za jedno balení.
  • Lepicí pásku – teď nemáme na mysli tu, kterou používáte při balení vánočních dárků, ale univerzální „duct tape“. Výbornou dělá třeba Pattex, v nouzi s ní omotáte prasklou hadici nebo přilepíte ulomené zpětné zrcátko. Je to nejuniverzálnější věc ve vesmíru, ostatně NASA s ní na misi Apolla 17 opravila blatník roveru. Na Měsíci.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Co dalšího s sebou přibalit? Je něco, co vám už na cestách opravdu hodně pomohlo? Oceníme tipy do komentářů pod článkem!

Náš tip: Zaručeně se vám vyplatí, když si ke zmíněným věcem přihodíte i cestovní pojištění. To vás ochrání před nemilými událostmi, které vás mohou na cestě pěkně zaskočit. Využijte online kalkulačku cestovního pojištění a ušetřete si čas i nemalé finance.

  Porovnat cestovní pojištění do Chorvatska

Zdroj info: autorský text, evinjeta.dars.si.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články