PRÁCE 🧰

Co vidět cestou do Chorvatska

12. 6. 2023 3 min. čtení diskuze (2) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Informace na cestu Zastávky po cestě

Když už se člověk vypraví přes kus Evropy, nemusí hned spěchat, aby byl co nejdříve v cíli. I na cestě do Chorvatských letovisek se dá vidět spousta zajímavých věcí.

Hrad Riegersburg

Články na téma co vidět cestou do Chorvatska:

  1. Co navštívit cestou do Chorvatska
  2. Kde se zastavit cestou do Chorvatska - právě čtete

Cesta do Chorvatska se opravdu nemusí omezovat na bod výchozí a bod cílový, kde se člověk namaže opalovacím krémem a dva týdny leží na pláži. Po cestě je spousta skvělých míst. Obligátní Plitvická jezera zmiňovat nebudeme, zaměříme se na ta, která tak úplně známá nejsou, ale o to jsou zajímavější.

Hrad Riegersburg

Vychází to zhruba na polovinu cesty, pokud se vydáte přes Vídeň. Riegersburg leží kousek od Grazu (Štýrského Hradce) a je zajímavý už tím, jak se na něj dostanete. Můžete si totiž vybrat buď ferratu, pěšky z městečka od kostela skrze sedm bran, nebo se dá nahoru vyjet prosklenou lanovkou, respektive spíše výtahem. Historie hradu je velmi zajímavá a začíná už v roce 1122. Pokud byste chtěli zastávku protáhnout až do druhého dne, hledejte ubytování spíše v Grazu, kde je poměrně levné a nabídka je dost široká. Přes Airbnb seženete solidní nabídku za 1000-1600 korun na noc.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Graz

Když už tam budete, stojí rozhodně za návštěvu Schlossberg, což je v podstatě skála s věží, hradem, sklepením a několika dalšími zajímavostmi. Je odtud nádherný pohled na město a trochu zákeřné jsou hodiny na věži. Jsme zvyklí, že velká ručička ukazuje minuty, malá hodiny. Zde je to naopak, takže se nenechejte zmást. Schlossberg drží rekord v „nedobytelnosti“, nedokázala ho dobýt armáda francouzská ani turecká, za druhé světové války se v jeho štolách schovávali místní, které 6kilometrový systém podzemních chodeb dokázal bez problémů ochránit.

Graz

Příprava na cestu: Jestliže letos vyrážíte směr chorvatské pobřeží a chcete si užít poklidnou a ničím nerušenou dovolenou, sjednejte si před cestou kvalitní cestovní pojištění. Nabídky veškerých pojišťoven na trhu za vás porovná kalkulačka cestovního pojištění.

  Nejvýhodnější cestovní pojištění do Chorvatska

Lázně Ptuj

Opět prakticky na cestě, konkrétně ve Slovinsku, kousek za Mariborem leží město Ptuj. Atmosféra je tu spíš klidná a člověk se zde na každém kroku doslova potká s historií. Místo bylo osídleno už za doby kamenné a první písemná zmínka o něm pochází z období před naším letopočtem, kdy zde byl zvolen římský císař Vespasianus. Římané milovali lázně a Ptuj v tomto směru má rozhodně co nabídnout! Je zde obrovský termální park s vířivkami, bazénem, ale i dětským brouzdalištěm. Dá se tu bez problémů strávit několik dní a spokojeny budou všechny věkové kategorie.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Lázně Ptuj

Záhřeb

Hlavní město Chorvatska leží na trase cesty, a to i pokud se vydáte přes Maďarsko. Ubytování zde seženete za zhruba 1500 korun na noc, což je docela příznivá cena. Pro fanoušky historie je tu katedrála, která si v průběhu času vytrpěla svoje – ve 13. století požár, roku 1880 zemětřesení a další zemětřesení ji vážně poškodilo v roce 2020. Jestli jste spíš na techniku, nenechte si ujít Technické muzeum Nikoly Tesly. Není to, jak by název mohl napovídat, muzeum přímo spjaté s Teslou, pojmenováno tak bylo spíš na počest slavného chorvatského vynálezce. Unitř najdete kde co, od historických dopravních prostředků (včetně ponorky), přes oddělení astronautiky, až po stálou expozici, která je věnována samotnému Teslovi.

Záhřeb

Oceníme další tipy na zastávky cestou do Chorvatska. Máte nějakou oblíbenou? Dejte nám vědět v komentářích!

Tip redakce: Jedete na dovolenou do zahraničí a chcete si užít poklidnou a ničím nerušenou dovolenou? Sjednejte si připojištění, které bude krýt rizika, jež se mohou na cestách objevit. Zmíněná rizika můžete připojistit v rámci klasického cestovního pojištění, případně si sjednat krátkodobé havarijní pojištění

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: autorský text, tripadvisor.
Zdroj médií: Depositphotos.
[email protected], 12. 6. 2023 11:21
A zase .Připadá mě,že existuje jen jedna trasa,píšu už poněkolikráte jezdí se i jinudy!
co třeba trasa Mnichov,Salcburk Vilach,Lublaň?
Jakub Mokříš, 12. 6. 2023 11:22
Díky za námět! Podíváme se na to a zkusíme připravit článek i na toto téma.

Podobné články