PRÁCE 🧰

Mikrospánek za volantem: Jak ho poznat a jak mu předejít

7. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Mikrospánek je zrádný nepřítel, jen na setinu zavřete oči a rázem se stane nehoda s fatálními následky. Když na sobě člověk začne pociťovat únavu, je zle. I přes všechny snahy udržet víčka otevřená, je to předem prohraný souboj. Ne v každém případě při vás bude stát strážný anděl, bohužel.

Auto, která jede po silnici rychlostí 90 kilometrů za hodinu ujede 75 metrů, na dálnici je to pak o 300 metrů víc. Za pět sekund zavřených očích můžete klidně přejet člověka nebo sjet ze silnici do stráně. Takové srážky jsou ale fatálního charakteru, pokud člověka srazíte nebo narazíte autem do stromu.

Nejohroženější skupinou bývají mladí lidé a zejména muži. Zatímco ženy hledí na varovné signály, muži potřebu problém řešit přesouvají až na později - už od přírody jsou takoví. Mikrospánek si nevybírá a může postihnout každého z vás, bez ohledu na věk nebo pohlaví. Dle statistik způsobuje právě únava až pětinu všech dopravních nehod. Věděli jste také to, že unavený až vyčerpaný řidič reaguje na silnici stejně zle jako řidič s jedním promile alkoholu v krvi?

Mikrospánek za volantem a příznaky

Mezi prvotními příznaky mikrospánku patří pálení očí a také zívání. Tělo a zejména mozek se snaží sám nastartovat, tudíž častým zívání se snaží okysličit a oddálit pocit únavy a také udržet pozornost. Později se k únavě přidává nevrlé chování a začnete pociťovat chlad. Oči začnou vidět rozmazaně. Později se přidá známé zavírání očí.

Naneštěstí příznaky mikrospánku za volantem většina řidičů ignoruje. Pokud začnete cítit jeden z výše popsaných stavů, okamžitě zastavte. Pamatujte na to, že vždy, když se budete sami se sebou a svou únavou prát, vždy prohrajete - tento boj nelze vyhrát. Ostatně zpomalené reakce a padající víčka k spánku jsou toho důkazem.

Tipy a rady na únavu za volantem

Jestliže vás čeká dlouhá cesta autem, pak se před ní dlouze vyspěte. Než vyrazíte na cestu, měli byste být nejen fyzicky, ale také psychicky v pohodě. Raději jeďte přes den než v noci. Pokud chcete nahnat čas právě v noci, existuje riziko, že se k ránu po několika hodinovém řízení projeví únava - zejména pokud nejste zvyklí v noci jezdit někam daleko.

Při dlouhých cestách rozhodně dodržujte přestávky, a to každé dvě hodiny na 15 minut. Během této doby se alespoň projděte. Snězte nějaké lehké jídlo a hlavně nezapomeňte pít - nealkoholické nápoje. Energetické nápoje a také káva vám dodají energii maximálně na půl hodiny. Jestliže vás čeká delší cesta než jedna hodina, pak po těchto nápojích ani nesahejte, raději si kupte obyčejnou vodu. Po vypití energiťáku se možná cítíte líp, ale jen na omezenou dobu. Nápoje obsahují vysoký obsah cukru - který se zvýší i v organismu, jenže jakmile z těla vyprchá - a to velmi rychle, jste poté unaveni ještě víc. Na všech frontách tedy vyhrává opět voda.

Nezapomeňte také na to, že byste se před cestou neměli přejídat a nebo jíst špatně stravitelná jídla. Vhodné je udržet stabilní hladinu cukru v krvi. Raději si tedy připravte svačinou doma, než abyste kupovali věci na benzínce - je to tam dražší a leckdy i staršího data.

Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články