PRÁCE 🧰

Podle průzkumu má šest z deseti lidí zkušenost s mikrospánkem

2. 7. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Mikrospánek je tichý zabiják, kterého není vhodné ignorovat. Důležité je před dlouhou cestou odpočívat a méně se v práci stresovat. Pokud se necítíte dobře a fit, raději vždy cestu odložte.

Průzkum o mikrospánku

Bezpečnostní průzkum, kterého se zúčastnilo 300 náhodných respondentů, dokázal, že celkem 45 % řidičů přiznalo zkušenost s mikrospánkem. Alarmující je i číslo 15 %, které udává, že tito lidé byli svědky něčího mikrospánku. Analýzu si nechala vypracovat automobilka Kia.

Stačí dvě sekundy a může se stát velké neštěstí. Pokud dojde k dopravní nehodě, nic už se nedá vrátit. Je tedy vhodné co nejvíce předcházet samotné situaci. To lze několika způsoby. Dbejte na dostatek odpočinku, při dlouhých trasách nezapomínejte na pravidelné přestávky. Stejně tak je vhodné si například při noční cestě pustit hudbu, nebo s někým telefonovat, případně pokud s vámi jede spolujezdec, pak si s ním povídejte a udržujte se tím bdělí. A především se zbytečně nestresujte.

To, co může rovněž zachránit život, jsou asistenční systémy. Každá automobilka to má trochu jinak a moderní automobily jich nabízejí nespočet. Pokud se vám na displeji zobrazí upozornění na nadměrnou únavu - tedy čas na kávu, určitě jej neodmítejte, neboť senzor únavy řidiče snadno vyhodnotí, že by vám malá přestávka udělala vhod. V tomto případě se jedná spíše o prevenci, než přímý zásah do řízení. 

Z průzkumu zároveň vyplynulo, že více jak 21 % řidičů má osobní zkušenost s přímým zásahem asistenčních systémů, které tak pomohly předejít dopravní nehodě. Mezi nejčastějšími odpověďmi zaznělo autonomní brzdění. Dalšími často zmiňovanými asistenty byly zásah stabilizačního systému ESP a detekce mrtvého úhlu.

Zdroj médií: redakce.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články