PRÁCE 🧰

Alarm proti mikrospánku - pomocník v boji proti mikrospánku

22. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Mikrospánek je jedním z nejrizikovějších faktorů u řidičů automobilů, který způsobuje mnohdy fatální nehody. A podle vědeckých testů je ospalost za volantem mnohem nebezpečnější než lehká opilost. Důležitou prevencí jsou tak častější zastávky, vyspalost a plné soustředění při řízení. 

Attention Assist od Mercedesu

Výrobci automobilů se rozhodli proti mikrospánku bojovat. Průkopníkem v této oblasti je Mercedes-Benz, která zavedla možnost výbavy v podobě takzvaného „Attention Assist“, tedy hlídače bdělosti řidiče. Ten pomocí čidel umístěných mezi volantem a kapličkami přístrojů snímá pohyby řidičovy hlavy a očí a v případě vyhodnocení rizika přicházejícího mikrospánku doporučí jemnými vibracemi ve volantu a ikonou v podobě šálku kávy menší přestávku.

Emergency Assistant Škoda

Další automobilkou, která má podobného asistenta je Škoda, která má ve svých vozech systém „Emergency Asisstant“, který umí v případě potřeby sám zastavit vozidlo a zapnout výstražná světla. Systém se aktivuje automaticky, pokud není řidič způsobilý k řízení, nejprve řidiče varuje zvukově, pak několikerým cuknutím s vozem, a když řidič nereaguje, vůz s převodovkou DSG umí samočinně zastavit.

Hlídač mikrospánku

Příčiny mikrospánku

Příčinou vzniku mikrospánku za volantem je především únava, ospalost a snížená pozornost v kombinaci s hladkou vozovkou, která si svou povahou a charakterem nevyžaduje řidičovo plné soustředění. Nejčastějším typem nehody při mikrospánku je vyjetí ze silnice nebo střet s protijedoucím vozem. 

Hlídač mikrospánku

Pokud zatím nemáte v plánu koupi nového auta, existuje i levnější varianta,  takzvaný Alarm proti mikrospánku. Hlídač mikrospánku vypadá podobně jako naslouchátko. Tento, sice kolikrát neslušivý, doplněk funguje na principu elektronické rovnováhy. To znamená, že když při mikrospánku hlava náhle poklesne, spustí se vám za uchem alarm, který vás i vašeho spolujezdce varuje. V případě pomalého a plynulého pohybu se alarm nespustí. 

Tento přístroj je vhodný nejen pro řidiče kamionů, ale také pro nezkušené řidiče, nebo řidiče, kteří často absolvují dlouhé trasy. Alarm mikrospánku je určen pro řidiče, operátory strojů, pracovníky bezpečnostních agentur a všude tam, kde je důležitá bdělost. Zvuková signalizace je sice nepříjemná, ale zaručeně zabrání vzniku dopravní nehody. Ceny tohoto alarmu se pohybují na internetových e-shopech v řádech stovek korun, takže pořízení určitě stojí za zvážení.

Zdroj médií: pxhere.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články