PRÁCE 🧰

Možnosti přepravy jízdních kol autem

31. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Plánujete na jaře vyrazit na cyklo výlet s rodinou? Víte, jak správně a hlavně bezpečně upevnit jízdní kola na váš automobil

Jak bezpečně převážet jízdní kolo autem

Nejbezpečnější způsob - za autem

Nejbezpečnějším způsobem, jak přepravovat jízdní kola autem je pomocí nosiče na tažné zařízení. Díky nosiči za autem totiž nebudete tolik narušovat aerodynamiku vozu a taktéž, v případě vysokého rodinného vozu, nebudete muset kola zvedat zbytečně do výšky. Je důležité, abyste si zjistili, jakou nosnost nosič na tažné zařízení má. A podle toho se poté zařizovat.

Běžné nosiče na 4 jízdní kola mají nosnost od 50 do 60 kilogramů. Kvalitní nosiče na tažné zařízení můžete sehnat již od 6 500 korun. Pokud si však potrpíte na vyšší kvalitu a větší počet jízdních kol, můžete za nosič zaplatit klidně i 16 000 korun.

Střešní boxy na auto v nabídkách e-shopů

Přeprava jízdních kol na střeše

Tím, že budete kola vozit na střeše, výrazně zvyšujete odpor a spotřebu vozu. Pokud na cyklovýlet berete s sebou celou rodinu, nezbývá vám nic jiného, než abyste kola upevnili na střešní nosič. Kvalitní střešní nosiče naleznete v autorizovaných obchodech již od 2 000 korun. Nosiče se dělí jak uchycením, tak výbavou.

Je důležité, abyste si předem zjistili, jaké střešní nosiče pasují na váš automobil. Nejlepší možnou volbou je koupit nosič, který souhlasí se značkou vašeho vozidla. Díky tomu získáte nejen líbivý design, ale také funkčnost, která je na typu vašeho auta dostatečně otestována

Jak bezpečně převážet kolo autem

Vybírejte nosiče kol v nabídkách e-shopů

Nejekonomičtější způsob: uvnitř vozu

Nejekonomičtějším způsobem přepravy jízdních kol je uložení uvnitř vozu. Jízdní kola jsou však dosti prostorově náročná. Navíc zde při špatném uchycení přibývá riziko uvolnění a zranění vás, či jiných osob v autě. Z jízdního kola nejdříve demontujte obě kola, která můžete uložit do zavazadlového prostoru spolu s rámem kola. Pokud se vám kostra s koly do kufru nevleze, můžete ji umístit i za přední sedačky a správně upevnit.

Vždy kola uvnitř vozu dostatečně zabezpečete proti pohybu. Nejen, že tím snížíte riziko zranění osob v autě, ale vyhnete se také pokutě, která v případě zahraničí (např. Rakouska) může být velmi vysoká.

Co nedělat při přepravě jízdních kol

Nosiče na kola (ať už na střechu nebo tažné zařízení) byste měli vždy kupovat ve specializovaných auto shopech. Vyhněte se levným supermarketovým nosičům na kolo, které sice lákají svou nízkou cenou, ale to jen na úkor bezpečnosti vaší, či jiných účastníků dopravního provozu.

Zdroj médií: freepik.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články