PRÁCE 🧰

Přeprava vánočního stromku má svá pravidla, nepodceňujte je

15. 12. 2020 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Bezpečná jízda

Ten kouzelný vánoční čas se už blíží, a tak většina rodin v těchto dnech obstarává živý vánoční stromeček. Někdy se pro něj musejí vydat autem, jenže ledabyle umístněný stromek v prostoru nebo na střeše může způsobit nemalý karambol.

Jak bezpečně převézt vánoční stromek v autě

Jistě to není poprvé, co si vyrážíte pořídit stromek na Vánoce, ale víte, jak ho správně v autě nebo na střeše umístit tak, aby se při jeho přepravě nestalo nic vám, ani ostatním? Člověk by si řekl, že to není žádná věda, ale opak je pravdou. Navíc za špatně přichycený stromek můžete dostat pokutu. Podle crashtestů ze zahraničí je takový stromek účinnou zbraní, co se týká následků dopravních nehod.

Převoz stromku na střeše

Nejčastější metoda, jakou lidé používají pro převoz stromku - poslouží střešní nosiče. Málokdo má ale stromek dobře zabezpečený. Zapomeňte na používání gumicuků nebo jiných elastických popruhů, které se můžou snadno a rychle přetrhnout v případě, že budete potřebovat prudce brzdit. Stromek následně vyletí jako šíp a může někoho zranit.

Vybírejte příčníky a střešní nosiče v nabídkách e-shopů

Raději ho upevněte upínacími popruhy, které zůstanou bezpečně na svém místě, ať už budete brzdit jakkoli - stromek několikrát pevně omotejte. Kurty umístěte nejlépe na dvou a více místech, abyste strom správně připevnili a nemohl se pohnout ani o půl milimetru.

Převoz stromku uvnitř auta

Pokud střešní nosiče nemáte, pak zbývá tato možnost. Zde existuje několik variant, které převážně záleží na tom, jak velký strom si vyberete pro převoz domů. Důležité ale je, že stromek nesmí být v kabině vozu nikdy na volno, tedy bez zajištění.

Malý stromek můžete - pokud se tam vejde - dát na zadní sedadla vozu a připoutat ho bezpečnostními pásy, v žádném případě ale nesmí trčet z okýnek ven. Větší stromek, který se nevejde takto na sedačky, budete muset prostrčit z kufru do kabiny. Sklopením zadních sedadel vznikne prostor. Následně prostrčíte kmen dopředu s tím, že jej opřete o přední pravé sedadlo. Pak už zbývá stromek připevnit opět upínacími popruhy. Nebojte se jimi strom několikrát omotat, než je ukotvíte.

Upínací popruhy a kurty v nabídkách e-shopů

Rady na přepravu stromku 

Rozhodnete-li se pro variantu převozu na střeše, pak vždy stromek umisťujte kmenem dopředu, ale zároveň tak, aby špička nezakrývala poznávací značku - za to je pokuta a zákaz činnosti, ale záleží na jakého policistu narazíte, co se v případě převážení většího stromku týká. Špička nesmí zakrývat ani blinkr, ani světlo, aby řidič za vámi věděl, kam chcete případně odbočit - to si opravdu zkontrolujte pečlivěji, pokud bude zrovna nepříznivé počasí.

Pokud bude stromek delší, než je auto, pak nezapomeňte jeho konec označit červeným praporkem (30x30 cm). A to v každém případě, pokud stromek vyčnívá o metr a více. Pokud je mlha nebo husté sněžení, pak byste jeho konec měli označit blikajícím světlem nebo odrazkou.

Hodí se mít s sebou deku, kterou umístíte pod stromek jak v interiéru, tak i na střeše - jednak si nepoškrábete lak a jednak nebudete sbírat jehličí v kabině ještě na jaře. Přeci jen ne každá prodejna balí stromky do sítě (musíte si za to ve většině případů připlatit). A ne, že na něj půjdete do lesa! Je to trestné.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články