PRÁCE 🧰

Nejbezpečnější den pro cestu autem

18. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Bezpečná jízda

Existuje den, který by byl pro jízdu automobilem nebo na motorce tím nejlepším? Možná ano, ale záleží na mnoha faktorech - například jestli žijete ve městě nebo ne.

Nejbezpečnější den pro cestování autem

Noční můrou motoristů jsou kolony. Bohužel poslední dobou se ustálila nepříjemná situace, kdy člověk, který projíždí hlavním městem zůstane stát v koloně - prakticky pořád - ráno, večer, v kterýkoli den. Na druhou stranu nutno podotknout, že zimní období nasvědčuje opaku. Možná proto, že se nic neopravuje a ani nekope.

Zajímavostí je, že dle studie vědců tráví lidé v kolonách průměrně 35 hodin ročně. Stejně tak, pokud se budeme zabývat jen Prahou, tak zde každý řidič průměrně stráví denně v koloně přes 30 minut. To dává to krásných zhruba 75 hodin za rok.

Nejbezpečnější den pro cestování autem

Obecně průjezd Prahou bývá nejhorší v ranních a odpoledních hodinách, kdy lidé jedou nebo se vracejí z práce. Ostatně tato poučka by se dala aplikovat na všechna větší města. Ve všední dny to bývá velmi podobné. Z řidičů většinou opadne pondělní stres a další dny jsou více bezpečné, pohodovější a méně se bourá - až tedy na klasické ranní a odpolední špičky.

V pátek všichni odjíždějí celí unavení po týdenním shonu v práci na chatu - navíc je to dle statistik vůbec nejhorší a nejnebezpečnější den pro cestování vůbec, pokud je ještě 13., pak raději nikam nejezděte. Zatímco v sobotu většinou lidé nikam nejezdí - to znamená, že nejsou pravděpodobně nikde kolony a provoz na silnicích je volnější. Nejlepším a zároveň nejbezpečnějším dnem pro cestování autem je tak sobota.

V neděli se zase všichni odpoledne vracejí do svých domovů, a tak na dálnicích vznikají dlouhé kolony, přestože chce každý jet rychle a být co nejdříve doma. Proto je lepší, pokud to situace dovolí, vyjet už v neděli dopoledne nebo naopak až úplně večer.

Skoro to vypadá, že by člověk měl prodat auto a začít chodit pěšky. Tak to není, ale je dobré, abyste na silnicích dávali pozor a chovali se obezřetně. Nikdy nezmatkujte a nenechávejte se svým okolí rozhodit. Ze zmatků totiž často vznikají dopravní nehody a nikdo nechce trčet v zácpě několik desítek minut, protože někdo jiný potřeboval předjet auto v nebezpečném úseku.

V ideálním světě bychom nestáli nikdy v kolonách a každý den by byl nejlepším pro cestu autem, ale my nežijeme v ideálním světě, a tak čas od času prostě v kolonách zůstaneme, nadáváme a bědujeme, že jsme raději nejeli s MHD, které má pro sebe na silnici vyhrazený pruh.

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články