PRÁCE 🧰

Nafta a benzín v Chorvatsku – kde natankovat nejlevněji?

5. 6. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Pohonné hmoty po cestě

Není moc aut, která by dojela do Chorvatska k moři a zpět na jednu nádrž. I proto se hodí vědět, kde lze v Chorvatsku a také cestou tam tankovat a co. 

Nafta a benzín v Chorvatsku – poradíme, kde natankovat

Netankujte v Rakousku

Zásadou číslo jedna by mělo být netankovat u našich jižních sousedů. Doporučujeme na hranicích klidně doplnit nádrž do plna a Rakousko překonat bez tankování. Benzín i nafta jsou tam dražší než u nás a pohonné hmoty lze relativně levně doplnit ve Slovinsku. Jedete-li přes Mikulov, tak poslední česká čerpačka je MOL za kruhovým objezdem. Pokud to berete přes Hatě, tak je to OMV po levé straně od silnice, naproti Excalibur City. Míříte-li z Česka na Freistadt, je těsně před hranicemi benzínka ONO.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Kde tankovat ve Slovinsku

Zde rozhodně dotankujte plnou, takto levné palivo už cestou neseženete. Čerpacích stanic je cestou po slovinské dálnici několik. Poslední směrem na Chorvatsko je za sjezdem, kde je značen Podlehnik, Majšperk a Ptujska Gora. Je to čerpačka Petrol.

Kde tankovat v Chorvatsku

Možná o tom nevíte, ale existuje česká aplikace Mapy.cz, která umí nejen najít nebližší čerpací stanici, ale i vám poví, jaká je tam aktuální cena paliv. Neplatí to ovšem jen pro Českou republiku, jak by se mohl kde kdo domnívat, ale i třeba pro Chorvatsko. Takže nebojte se klidně zadat do vyhledávání v mobilní appce třeba „čerpací stanice“ a dostanete výpis těch nejbližších společně s cenami.

Ceny paliv ve vybraných evropských zemích

Země Natural 95 Diesel LPG Aktualizace
🇭🇷  Chorvatsko 1,55 €
(39,01 Kč)
1,61 €
(40,52 Kč)
0,75 €
(18,87 Kč)
28. 3. 2024
🇦🇹  Rakousko 1,61 €
(40,52 Kč)
1,68 €
(42,28 Kč)
1,15 €
(28,94 Kč)
28. 3. 2024
🇸🇮  Slovinsko 1,52 €
(38,25 Kč)
1,52 €
(38,25 Kč)
0,85 €
(21,39 Kč)
28. 3. 2024

Kde tankovat v Chorvatsku

Věděli jste, že: Při cestě do Chorvatska můžete ušetřit při srovnání cestovního pojištění online? Proč se vyplatí srovnávat pojistky jsme pro vás sepsali v samostatném článku. S kvalitním a výhodným cestovním pojištěním do Chorvatska vám pomůže online kalkulačka cestovního pojištění

  Nejvýhodnější cestovní pojištění do Chorvatska

Jak poznat tu správnou tankovací pistoli?

Trochu matoucí jsou pro našince názvy paliv za hranicemi. Pozor, nedejte na barvu tankovací pistole! Nepodléhá žádné normě a můžete se běžně setkat s tím, že nafta poteče ze zelené, ze které u nás většinou do nádrže proudí benzín. Co byste přehlédnout neměli jsou značky E5, E10 a E85 pro benzínová paliva, které jsou vždy v kroužku. Číslo v tomto případě značí maximální obsah biolihu (ethanolu). Naftová paliva jsou ve čtverečku a jsou značena B7, B10 a XTL. Opět se jedná o podíl biosložky, v případě XTL je to plně syntetický nafta. Označení by u novějších aut (2018 a mladší) mělo být i někde u nádrže – jsou tam vyznačena paliva kompatibilní s motorizací daného vozidla. Pokud stejný symbol najdete i na štítku výdejního stojanu, pak tankujete to správné palivo.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Nesyslete

Pozor na to, že převážení většího množství pohonných hmot bez platného dokladu obsahujícího označení prodávajícího, označení kupujícího, množství pohonných hmot, výši daně a dalších náležitostí, je ilegální. Bez dokladu můžete v EU převážet akorát palivo v nádrži vozidla (bez ohledu na její objem) a v kanystru o obsahu maximálně 20 litrů. Pokud naplníte kufr dvaceti kanystry s naftou, přejedete hranice a přijde na to policie, respektive celníci, bude vám doměřena daň a palivo bude zabaveno. Navrch můžete obdržet nějakou nepěknou finanční sankci.

Tankujete v Chorvatsku? Nebo se snažíte tankovat jenom ve Slovinsku? Dejte nám vědět v komentářích!

Doporučení na závěr: Kromě odlišnosti tankovacích pistolí vás mohou v zahraničí zaskočit i různé nepředvídatelné situace jako je porucha, vandalismus nebo krádež vozu. Sjednejte si pro jistotu připojištění, které rizika pokryje a vy si budete moci užít dovolenou bez stresu. Zmíněná rizika můžete připojistit jako součást cestovka, případně zainvestujte do krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: mapy.cz, celní správa, amzs.si, ÚAMK.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články