PRÁCE 🧰

Pasivní a aktivní bezpečnost vozidla

30. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Bezpečná jízda

Pojmy aktivní a pasivní bezpečnost vozidla mohou být pro někoho trochu matoucí. Jak se ale dozvíte v článku, tak je mezi oběma pojmy zásadní rozdíl a nejedná se o nic složitého.

Aktivní a pasivní bezpečnost vozidla

Články na téma bezpečná jízda:

  1. Kurz bezpečné jízdy: Co vše se při něm naučíte?
  2. Defenzivní jízda - co to znamená a jaké jsou zásady?
  3. Brzdná dráha auta a motocyklu
  4. Aktivní a pasivní bezpečnost vozidla - právě čtete
  5. Bezpečná vzdálenost mezi vozidly
  6. ESP systém vypněte dlouhým podržením tlačítka
  7. Dodržení bezpečné vzdálenosti: co to znamená? - již brzy

Aktivní bezpečnost vozidla

Prvky aktivní bezpečnosti jsou takové, které mají za úkol zabránit dopravní nehodě nebo jí předejít. Jsou to různé technické systémy, ale i vlastnosti daného auta, které přispívají ke snížení rizika, že dojde k něčemu, co nechceme.

Protiblokovací brzdový systém (ABS)

ABS systém je poměrně letitá technologie, která zabraňuje tomu, aby se vůz stal při brzdění neovladatelným. V okamžiku, kdy jdou kola smykem, začne systém přerušovat brzdný účinek na jednom nebo více kolech a tím vrací vozu trakci potřebnou k provedení například vyhýbacího manévru.

ESP systém

Systém ESP má za úkol porovnávat směr jízdy s tím, co požaduje řidič. Podle toho pozná, že vůz buď je nebo není ve smyku. Pokud ano, sníží výkon motoru a pomocí přibrzďování jednotlivých kol stabilizuje auto. Zabraňuje tak tomu, aby se dostalo do neřiditelného smyku.

Výkon motoru

U silných vozů bývá často jejich výkon označován za prvek aktivní bezpečnosti. To vychází z logiky, že z mnoha potenciálně nebezpečných a rizikových situací lze jednoduše ujet přidáním plynu. Typicky se jedná třeba o předjíždění, které je s výkonným motorem přeci jen rychlejší.

Pasivní bezpečnost vozidla

Pokud už dojde na prvky pasivní bezpečnosti, znamená to, že se stalo něco, co se stát nemělo. Jsou to totiž ty faktory, které mají následky nehody co nejvíce snížit, pokud už na ni dojde.

Bezpečností pásy

V případě, že vůz prudce zastaví, třeba nárazem, zabraňují tomu, aby tělo setrvačností pokračovalo v pohybu a na své dráze se střetlo třeba s volantem nebo palubní deskou. Je to asi nejznámější bezpečnostní prvek, který umí zásadně zmírnit následky dopravních nehod.

Airbagy

Vzduchový pytel (vak), který se nafoukne, je lepším místem pro dopad hlavy nebo jiné části těla, než tvrdý plast palubní desky. Na základě údajů z čidel pomocí odpálení pyropatrony vyvíjející plyn airbag naplní. Během několika následujících sekund se zase vyfoukne, ale to už je obvykle po všem a airbag odvedl svoji práci.

Pevnost karoserie a deformační zóny

Výrobci se často chlubí tím, že karoserie jejich vozu je tuhá a vyrobená z pevnostních slitin. To nám může být jako řidičům vcelku ukradené, ale jen do té doby, než vůz do něčeho narazí. Potom jsme rádi, že nám motor neskončil na klíně a že se přední část auta zdeformovala, jak měla. Prostor pro posádku musí zůstat pokud možno netknutý.

Systém eCall

Když dojde ke karambolu, je samozřejmě dobré, když se o tom někdo dozví, ideálně dispečer na lince 112. Pakliže je posádka ve stavu, který jí neumožňuje zavolat o pomoc telefonem, rapidně se snižuje šance na záchranu. Krev teče, plíce jsou bez kyslíku a každá vteřina je drahá. eCall pozná, že došlo k nehodě, spojí posádku přes reproduktor s dispečerem a odešle prostřednictvím datového spojení polohu vozu. I když nikdo neodpovídá, dispečer na místo vyšle pomoc. Systém lze aktivovat i manuálně. V případě, že je řidič svědkem jiné nehody nebo je jinak v ohrožení.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články