PRÁCE 🧰

Defenzivní způsob jízdy - víte, jaká jsou pravidla?

12. 8. 2022 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Bezpečná jízda

Předejít ošklivé dopravní nehodě může člověk změnou jízdního chování. Mnoho situací se dá snadno ovlivnit, pokud budete pamatovat na zásady defenzivní jízdy. Aby se něco změnilo, pak musí každý nejdříve začít sám u sebe, teprve pak bude na silnicích zase o něco bezpečněji.

Defenzivní jízda - co to znamená a jaké jsou zásady?

Články na téma bezpečná jízda:

  1. Kurz bezpečné jízdy: Co vše se při něm naučíte?
  2. Defenzivní jízda - co to znamená a jaké jsou zásady? - právě čtete
  3. Brzdná dráha auta a motocyklu
  4. Aktivní a pasivní bezpečnost vozidla
  5. Bezpečná vzdálenost mezi vozidly
  6. ESP systém vypněte dlouhým podržením tlačítka
  7. Dodržení bezpečné vzdálenosti: co to znamená? - již brzy

Zatímco si někteří lidé myslí, že jsou na silnicích doslova nesmrtelní, mohou svým stylem jízdy ohrozit ostatní. Bohužel v některých případech nepomůže ani zpřísnění silničních pravidel, ani policejní akce. Pokud někdo jezdí jako blázen, jen tak své jízdní chování nezmění, dokud se něco nestane, avšak pak už je na všechno pozdě.

Defenzivní jízda, co to vlastně je?

Tento pojem zavedl v 50. letech minulého století Harold Smith, který založil první společnost na školení řidičů za volantem. Dle něj za dopravní nehody mohou špatné návyky při řízení, které se ale dají snadno odnaučit. Stačí se jen naučit, jak se správně na silnicích chovat.

Synonymem pro defenzivní jízdu je ohleduplnost k ostatním. V překladu z angličtiny se jedná o jízdu obrannou - tedy takovou, kterou se předchází kolizím a dalším problémům na silnicích. Účast v silničním provozu vyžaduje v moderní době 100% soustředění a nikdo si nemůže dovolit chybovat, protože každá chyba - nepozornost - může být tou poslední.

Ruku na srdce, opravdu potřebujete předjíždět auto na plné čáře, když nevidíte do zatáčky? I horizont může být zrádný. Stejně tak rychlostní limity neexistují jen tak, zatímco jedete 100 km/h přes obec, někde může vyběhnout dítě. Ani před svou partnerkou se nemusíte předvádět, jaký jste král silnic, když pak nezvládnete ubrzdit zatáčku. Smutných scénářů se dá vymyslet nespočet. Jedna chyba a celý život se obrátí naruby.

Šestero defenzivní jízdy dle BESIP

1. Zůstat ostražitý

To znamená také, že se vyhnete konzumaci alkoholu a drog za volantem. Dále pak pokud jste nemocní, vždy si přečtěte příbalový leták, zdali léky, které užíváte, nemohou ovlivňovat vaši koncentraci. Na dlouhou cestu se připravte, a to nejlépe s pravidelnými zastávkami každé 2 až 3 hodiny. Jestliže jste unavení, nikam nejezděte, otevřené okénko nebo hrnek kávy vás při vědomí moc dlouho neudrží. 

2. Dodržování dopravních předpisů

Dodržujte maximální povolenou rychlost, a to nejen kvůli vyhnutí se pokutě, ale pokud člověk neumí správně a rychle reagovat na mimořádné události na silnici, například v důsledku prudkého deště, vánice nebo husté mlhy, mohla by se kvůli tomu stát nepříjemná kolize. Raději při zhoršeném počasí jeďte pomaleji, než aby se něco stalo. K tomu se váže i dodržování bezpečné vzdálenosti od auta před vámi, a to minimálně 2 sekundy.

3. Křižovatka a její projetí

Jakmile se rozsvítí na semaforu zelená, není od věci se rozhlédnout doprava i doleva, jestli se do křižovatky neřítí auto, které tam nemá co dělat (a to zejména v případech, kdy jste první vozidlo). Pokud se na semaforu rozsvítí oranžová, dobře si rozmyslete, jestli za to stojí projet křižovatku pod plynem, jen abyste to stihli. Kolikrát je lepší, raději počkat na další zelenou, než riskovat.

4. Předjíždění

Než začnete předjíždět, vždy se podívejte do zrcátek, jestli nepředjíždí zrovna někdo vás. Velký pozor si dávejte na mrtvý úhel - moderní auta vás upozorní, ta starší, ale takovou možnost nemají, a tak se musíte spoléhat na sebe. Při přejíždění také nezapomeňte používat blinkr.

5. Být ve střehu

V noci se zkuste nedívat do světel protijedoucích aut, neboť by vás na krátkou chvíli mohla oslepit. Chovejte se obezřetně při zhoršení podmínek na silnici, to znamená, pokud prší, tak zpomalte, protože pneumatiky mohou ztrácet  přilnavost a také se za prudkého deště můžete snadno setkat s aquaplaningem. V zimě si zase dávejte pozor na zrádný led. V lesních úsecích a mezi poli si dávejte větší pozor kvůli výskytu divoké zvěře. Důležité je také předvídat, co udělají ostatní. Být vždy o krok napřed a tím se vyhnout možným událostem - nebo také počítat s chybami ostatních a podle toho se sám chovat.

6. Dobrý technický stav vozu

Správně fungující auto je druhou polovinou úspěchu. Choďte na pravidelné technické kontroly, neignorujte kontrolky, které se rozsvítí a už vůbec ne ty, které vyobrazují problém s motorem, brzdami nebo olejem. Nezapomeňte se také zaměřit na světla, která by v ideálním případě měla dobře fungovat. Stejně tak používejte správně světla například v husté mlze, ať jste vidět.

Defenzivní způsob jízdy - víte, jaká jsou pravidla?

Nejčastější dopravní nehody, kterým šlo zabránit

Dle statistik se uvádí, že nejméně polovině všech dopravních nehod se dalo zabránit, pokud by řidič dodržel defenzivní způsob jízdy. Kvůli čemu se tedy nejčastěji bourá?

Na prvním místě je ve většině případů nevěnování se řízení - nejčastěji kvůli mobilnímu telefonu. Dále pak předjíždění v nepřehledných úsecích, nedodržování dvouvteřinové vzdálenosti za vozidlem, nepřizpůsobení jízdního chování stavu vozovky - často na mokré nebo zledovatělé silnici, nepřiměřená rychlost nebo také nedání přednosti.

Až příště usednete za volant, nezapomeňte, že na každého doma někdo čeká.

Kurz defenzivní jízdy

Pokud byste si rádi zlepšili své řidičské schopnosti, pak to nejsnazší co můžete udělat, je přihlásit se do některého z kurzů defenzivní jízdy. Vybrat si můžete z velkého množství firem a nabídek - stačí jen do vyhledávače zadat "kurz defenzivní jízdy", případně ještě vaše město. Většina kurzů se skládá ze dvou částí a to z té teoretické a praktické, ve které si vše vyzkoušíte na vlastní kůži ve svém autě. Odborníci radí, že je vhodné kurz defenzivního způsobu jízdy opakovat co dva roky, případně jej rozšířit absolvováním například školy smyku.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články