PRÁCE 🧰

Telefon za volantem vždy snižuje pozornost řidiče!

25. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

O tom, že používání mobilu za jízdy odvádí pozornost řidiče a zvyšuje tak riziko nehody není třeba se dohadovat. Ale ruku na srdce, kdo z vás vždy poctivě odkládá telefon na celou dobu jízdy?

Nešvar: Držení mobilu za jízdy

Telefonování za jízdy

Ať už jedete pouze kousek nebo vás čeká pořádná štreka, můžete vás napadnout, že ušetříte trošku času, když si cestou vyřídíte pár telefonátů. Nemáte-li ve svém voze handsfree, jste omezeni už tím, že budete telefon muset jednou rukou držet a nebudete kvůli tomu tak flexibilní při ovládání vozu. Navíc, za držení mobilu za jízdy můžete dostat i pokutu.

I v případě, že držák na mobil do auta využíváte nebo vaše auto umožňuje propojení s mobilem, bude vás telefonování za volantem limitovat. Při hovoru s dalším člověkem mu budete věnovat část své pozornosti a nebudete plně soustředění na řízení. Telefon za volantem pak může zpomalit vaše reakce na nečekané situace nebo prostě nebudete mít kapacitu na vnímání všech věcí, které se kolem vás stanou. Pokud chcete jezdit opravdu bezpečně, měli byste volání odložit na dobu po jízdě nebo si v průběhu udělat pauzu a vše v klidu vyřídit.

Psaní za volantem

Ještě nebezpečnější než volání za jízdy může být psaní nebo hledání informací v telefonu. Ať už máte držák mobilu do auta nebo držíte telefon v ruce, zaměstnáváte při této činnosti všechny smysly, které potřebujete k řízení. Myslíte-li si, že napsání krátké zprávy nemůže nic způsobit, zkuste si jen tak pro ilustraci spočítat, jakou vzdálenost ujedete za jednu vteřinu. Při rychlosti 50 km/h je to 14 metrů, při devadesátce 25 metrů a v případě, že pojedete rychlostí 130 km/h dokonce 36 metrů. A naťukání i krátké zprávy zabere rozhodně víc než jednu sekundu.

Až příště budete mít nutkání vzít ten hovor nebo napsat tu zprávu, zkuste si dvakrát rozmyslet, jestli je to opravdu tak důležité.

Zdroj médií: freepik.

Podobné články