PRÁCE 🧰

Jak platit v Chorvatsku? Euro, nebo kuny?

30. 5. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Informace na cestu Praktické informace pro řidiče

Chorvatskou měnou se stalo euro a všichni tamní obchodníci mají povinnost přijímat platby v této měně. Nese to s sebou samozřejmě i spoustu otázek, například ohledně nyní už bývalé měny – chorvatské kuny.

Čím platit v Chorvatsku? Euro, nebo kuny?

Kuny letos ještě vyměníte zdarma

Euro je v Chorvatsku aktuálně oficiální měnou a je tomu tak od 1. 1. 2023. V podstatě už nenarazíte na obchodníka, který by euro nepřijal. Jestliže nějaké kuny máte a chcete je letos o dovolené proměnit na eura, máte šanci to udělat zdarma ve všech komerčních bankách, na chorvatských poštách (Hrvatska pošta) a v pobočkách agentury FINA (Financijska agencija). Zdarma vám vymění jakýkoliv obnos, avšak maximálně 100 kusů bankovek a 100 mincí. Výměnu vyššího počtu bankovek nebo mincí je lepší ohlásit dopředu a může být zpoplatněna. Kurz je 1 EUR = 7,53450 HRK.

Všechny ceny uvedené u obchodníků musejí být až do konce letošního roku jak v eurech, tak v kunách. Nepleťte si však tuto povinnost s povinností kuny přijímat, tu již nemá v Chorvatsku nikdo a nezbývá tedy, než kuny směnit ve výše uvedených ústavech na eura. Ceny staršího zboží mohou být do jeho doprodání uvedeny i jenom v kunách, při platbě se použije výše zmíněný kurz.

Mohlo by se vám hodit: Chcete si užít poklidnou dovolenou v Chorvatsku? Pokud ano, sjednejte si před cestou kvalitní cestovní pojištění. Ochrání vás na cestách před nečekanými událostmi, které mohou zasáhnout do vašich financí. S výběrem vám pomůže kalkulačka cestovního pojištění.

  Nejvýhodnější cestovní pojištění do Chorvatska

Pozor na DCC platby

Jestliže se vydáte do Chorvatska, rozhodně si vezměte platební kartu, ale hodit se budou i bankovky a mince v eurech. Třeba na trzích se platí prakticky výhradně cash, stejně tak je dobré mít nějaké mince do automatů s nápoji a podobně. Při platbě kartou si ale dávejte pozor! Platební terminál se vás zeptá, jestli chcete platit v korunách, nebo v eurech. Pokud zvolíte měnu vašeho účtu, uvidíte sice přesnou sumu, která z něj odejde, ale kurz bývá dost nevýhodný. Jde o tzv. dynamickou konverzi nazývanou Dynamic Currency Conversion (DCC). Lákavá je především tím, že na první pohled vidíte, kolik platíte v měně, na kterou jste zvyklí. Problém je v tom, že kurz si určuje v rámci určitých mantinelů sám obchodník. A ten se logicky neokrade…

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Je tedy daleko lepší zvolit transakci v eurech, přičemž dojde k přepočtu podle aktuálního kurzu banky. Bývá to daleko výhodnější, ačkoliv nevidíte přesnou sumu v korunách. Existuje ještě jedna možnost – založení účtu v eurech u české banky. Na ten můžete „přesypávat“ prostředky z běžného účtu, a klidně si počkat na výhodnější kurz. V zahraničí pak budou odcházet eura z tohoto účtu.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Nejlepší kurzy pro cestovatele

Docela dobrou variantou jsou pak nejrůznější moderní služby typu Revolut nebo třeba Wise. Bývají zde velmi výhodné kurzy a hlavně máte jednu kartu, se kterou zaplatíte ve všech civilizovaných zemích. Stačí si na účet poslat třeba české koruny z české banky a ty se vám následně přepočítávají dle aktuálního kurzu a můžete si dokonce v zahraničí i vybírat z bankomatu bez drakonických poplatků. Pro cestovatele je to asi nejlepší a nejvíce bezstarostná možnost. Jestliže se vaše cesty do zahraničí omezují na jednu nebo dvě letní dovolené, bohatě si vystačíte se službami klasických „kamenných“ finančních ústavů působících v Česku.

Máte ještě nějaké kuny? Dejte nám vědět v komentáři pod článkem!

Portál řidiče radí: Na zahraniční dovolené se vy i vaše vozidlo můžete ocitnout tváří v tvář neočekávaným situacím, jako je porucha, havárie nebo krádež. Sjednejte si připojištění, které vás ochrání před zmíněnými riziky.  Připojistit se můžete buď v rámci klasického cestovka, nebo využijte krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: economy-finance.ec.europa.eu, mzv.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články