PRÁCE 🧰

Na placení v Chorvatsku se nám osvědčila služba Revolut

23. 6. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Informace na cestu Praktické informace pro řidiče

Už několik let v redakci používáme službu, se kterou nemusíme moc řešit, jak a kde zaplatíme v zahraničí. Stačí, když v restauraci, obchodě, na čerpací stanici nebo třeba u mýtné brány v Chorvatsku berou platební karty. Nic víc nás nezajímá.

Nejjednodušší placení v Chorvatsku – zkuste Revolut

Revolut působí v Česku už delší dobu a v roce 2022 se ze služby stala banka, tedy minimálně po té formální stránce. Má totiž bankovní licenci, takže podléhá dozoru centrální banky veškeré vklady jsou kryté do 100 000 eur. Kdyby se tedy přihodilo něco podobného, jako se stalo Sberbank, dostanete své peníze do této výše zpět, bez ohledu na to, co s nimi Revolut provedl.

Nenahradí klasickou banku

Po registraci obdržíte kartu a vše potřebné vidíte v appce v telefonu, případně přes internetový prohlížeč. Hned v úvodu zároveň varujeme, že Revolut není příliš zdatný v převodech mezi účty. Klasickou banku tedy nenahradí, ale služba je zdatná ve všem, co se točí kolem operací s platební kartou, ať už při platbách po celém světě nebo přes internet.

Revolut platební karta

Nejsilnější výhodou je právě platební karta, se kterou lze samozřejmě platit i přes Apple Pay, Google Pay a podobné další služby. Na účet, se kterým je karta spojena, dostanete peníze převodem z jiné banky nebo z klasické platební karty. Každopádně ve chvíli, kdy máte na Revolutu nějaké peníze, můžete s nimi začít platit v jakékoliv světové měně.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Převod mezi měnami se řeší buď v rámci aplikace, kdy si třeba část prostředků převedete na eura, nebo to neřešíte vůbec a platíte kartou, přičemž převod z koruny na jinou měnu proběhne automaticky. Možná si říkáte, že se nejedná o nic objevného, ale celé kouzlo je v tom, jak výhodné kurzy Revolut má. Používá totiž kurzy reálné, tedy středové, čímž se liší od běžných bankovních ústavů, které mají kurzy upravené tak, aby ze směny něco měly. Revolut si poplatky účtuje jen v době, kdy jsou trhy uzavřené (tím pokrývá riziko změny kurzu) a při směnách na neobvyklé měny. 1% poplatku se pak účtuje, pokud směníte za měsíc více jak 25 000 korun, a to pouze u základních plánu Standard a Plus.

Převedení peněz v aplikaci Revolut

Ve finále tedy stačí si založit účet, na ten si převést prostředky a kartou platit kdekoliv v zahraničí, včetně oblíbeného Chorvatska. Všechny transakce pak samozřejmě vidíte v aplikaci, kde jsou přehledně uvedeny, včetně kurzu a místa, kde k transakci došlo. V případě potřeby pak můžete vybírat peníze i z bankomatů, ale zde pozor, je to spojeno s poplatkem ve výši 2 % z vybírané částky.

Přehled transakcí v aplikaci Revolut

Další výhody Revolutu

Už jsme nakousli různé plány, které určují, jak moc velké budou výhody, které vám Revolut poskytne. Ty vyšší v sobě mají i nejrůznější pojištění, vstupy do letištních salonků a podobně. Vyzkoušené to popravdě nemáme, bez problémů nám stačí plán základní, tedy Standard.

Náš tip: Abyste platební kartu nemuseli vytahovat vícekrát, než by vám bylo milé, sjednejte si cestovní pojištění. Cestovní pojištění vás ochrání před neočekávanými událostmi, které mohou na cestě nastat. Využijte online kalkulačku cestovního pojištění a ušetřete si čas i nemalé finance. 

  Porovnat cestovní pojištění do Chorvatska

Na dovolené představuje elementární výhodu zabezpečení platební karty. Revolut umožňuje její dočasné blokování. Pakliže ji nemůžete najít a domníváte se, že vám ji mohl někdo odcizit, prostě ji přes aplikaci jedním tlačítkem zablokujete. Kdybyste náhodou zjistili, že jste ji zapomněli v kapse kalhot, zase ji odblokujete a je to. Pro roztržitější jedince výborná funkce!

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Nastavení a další informace v aplikaci Revolut

Zkuste to!

Jde o službu určenou skutečně spíše pro cestovatele, ačkoliv je možné si přes ni kupovat i akcie nebo třeba kryptoměny (na to jsou ale i daleko lepší služby, přímo k tomuto určené), používat jednorázové platební karty pro internetové transakce a podobně. Klasické internetové bankovnictví, přes které můžete platit složenky, Revolut nenahradí. Ve své základní podobě a s tarifem Standard, který je zcela zdarma, je to „jen“ skvělý prostředek, jak platit v zahraničí s velmi výhodným kurzem a prakticky bez starostí.

Jak řešíte placení v Chorvatsku? Máte také Revolut, nebo využíváte nějakou jinou službu? Dejte nám vědět v komentářích pod článkem!

Naše doporučení: Pokud plánujete jet do Chorvatska autem a nechcete řešit nepříjemnosti spojené s případnou poruchou, havárií nebo krádeží vozidla, sjednejte si i připojištění. Zmíněná rizika můžete buď připojistit v rámci cestovního pojištění, nebo využijte krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: revolut.
Zdroj médií: Depositphotos, Jakub Mokříš, Revolut.

Podobné články