PRÁCE 🧰

Půjčení auta do Chorvatska, na co si dát pozor?

14. 8. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Základní info k cestování

Existují situace, které nedovolí vyrazit vlastním autem do zahraničí, a tak nastává otázka, jak daný problém vyřešit. Není nic jednoduššího než si takové vozidlo půjčit. V následujícím článku se podíváme, jak na půjčení auta do Chorvatska.

Půjčení auta do Chorvatska krok po kroku

Články na téma půjčení auta do zahraničí:

  1. Půjčení auta v Anglii snadno a rychle
  2. Půjčení auta do Chorvatska krok po kroku - právě čtete

Půjčení auta do Chorvatska od kamarádů nebo rodiny

Jestliže kolem sebe máte dobrou partu lidí, pak můžete hodit smutný oči na své kamarády, případně se dotázat někoho z rodiny, kdo by vám byl ochotný auto půjčit. Nezapomínejte ale na fakt, že byste u sebe i tak měli mít sepsaný souhlas, kdyby se náhodou něco stalo nebo při namátkové kontrole na hranicích, aby si tamní policie nemyslela, že jste auto odcizili.

Písemný souhlas musíte mít u sebe i v případech, kdy máte dovoleno vyrazit služebním autem. Takový souhlas by měl být rovněž úředně ověřený. Možná vám to teď přijde úsměvné, ale rozhodně jeden papír s razítkem ušetří následné nepříjemné problémy v zahraničí.

Půjčení auta z autopůjčovny

Pokud nechcete otravovat příbuzné, pak můžete směle vyrazit do autopůjčovny. Výhoda je, že si můžete vybrat z nepřeberného množství aut, není problém sáhnout ani třeba po obytném voze, pokud plánujete spíše divočejší dovolenou u Jadranu, bez možnosti ubytovat se na apartmánu. V takových případech si ale musíte předem zjistit, kde je povoleno s obytným autem stát, jinak hrozí pokuta.

V případně osobních vozů bude rozhodování jednodušší. Ono totiž záleží spíše na tom, kolik toho s sebou chcete táhnout. Jestliže hodně, pak bude vhodnou volbou nějaký kombík, než pohledný sedan. V cabriu toho sice moc neodvezete, ale zato uděláte velkou parádu. V tomto tedy záleží na preferencích jednotlivců.

Při výběru se dívejte na stav tachometru. Nejspolehlivější auta bývají do 70 tisíc kilometrů. Můžete se tak vyhnout překvapením na cestách, které samozřejmě dokáží dost znepříjemnit celou dovolenou u moře.

Půjčení auta do Chorvatska, na co si dát pozor?

Tip pro řidiče: Chtěli byste letos vyrazit sami, s drahou polovičkou nebo s rodinou do Chorvatska? Ještě než se vydáte na cestu, sjednejte si cestovní pojištění. Konkrétní nabídky pojišťoven navíc nemusíte sáhodlouze vyhledávat, vše za vás udělá online kalkulačka cestovního pojištění.

  Cestovní pojištění do Chorvatska online

Pozor na speciální poplatky autopůjčovny

Rozhodně neklikejte na první autopůjčovnu, která se zobrazí ve vyhledávači. Některé firmy si platí, aby se objevovaly na vyšších příčkách ve vyhledávání, ale přitom jejich kvalita služeb nemusí být vyhovující. Raději dejte na recenze známých nebo si přečtěte internetové diskuze. Obloukem se vyhněte takovým společnostem, které si účtují speciální poplatek za to, že s autem vyrazíte právě do zahraničí - to jsou totiž už zastaralé techniky, které patří do nekalých praktik.

To ale neznamená, že autopůjčovně zatajíte svůj záměr cesty do Chorvatska. Vždy by měla být informována, aby v případě technických problémů nebo dopravní nehody, mohla správně jednat.

Na co si dát pozor při půjčení auta do Chorvatska

Před podepsáním smlouvy si důkladně dokument přečtěte a především ta malá písmenka, která většinou skrývají důležité věci - třeba jako zpoplatnění druhého řidiče. Dotažte se rovněž na maximální nájezd kilometrů, včetně toho kolik se platí, za překročení limitu. Před přebráním vozu si jej nafoťte, abyste měli důkazy o jeho stavu při převzetí a totéž proveďte, než auto vrátíte, nemůže se tak stát situace, kdy budou chtít zaplatit něco, co jste ale neudělali.

K ceně půjčovného je nutné počítat i s vratnou zálohou. Někde ji povolují pouze v hotovosti, jinde budete moci platit kartou. A k podpisu smlouvy si s sebou vezměte kopii občanky spolu s řidičským průkazem, který si na firmě nechají. Jinde to zvládnou už sami.

Dálniční známky, mýtné a pokuty v zahraničí

Ať už zvolíte trasu přes Rakousko a Slovinsko, nebo se vydáte raději přes Maďarko, nezapomeňte si vyhledat, kde a kolik budete platit za dálniční známku, případně mýtné. Rovněž je vhodné se poučit o případné výši pokut, které můžete dostat například za porušení maximální povolené rychlosti nebo za špatné parkování. 

Dopravní nehoda v zahraničí

Samozřejmě každá dopravní nehoda v zahraničí je svým způsobem dvojnásobně nepříjemná, protože musíte jednat s cizí policií, které možná ani jazykově nestačíte. Každopádně vždy trvejte na vydání protokolu o dopravní nehodě. A zároveň kontaktujte asistenční službu, jejíž číslo bude uvedeno buď na smlouvě o výpůjčce nebo na zelené kartě. Pokud to zdravotní stav dovolí, pak celou nehodu zdokumentujte a o všem dejte vědět rovněž autopůjčovně.

Buďte připraveni: Pokud máte letos v plánu cestu na Jadran, neponechávejte věci náhodě. Pořiďte si připojištění, které zvládne pokrýt rizika, jež nechce na dovolené řešit žádný řidič (např. porucha, vandalismus, krádež apod.). Rizika můžete připojistit v rámci klasického cestovka, případně se nebojte zainvestovat do krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články