PRÁCE 🧰

Cesta do Chorvatska přes Maďarsko (2022)

21. 7. 2022 3 min. čtení diskuze (4) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Cestování autem do Chorvatska Cesta do Chorvatska Nejlepší cesta do Chorvatska

Jednou z variant, jak se dostat autem do Chorvatska, je přes Maďarsko. Není to nejčastější varianta, ale umí být docela ekonomická.

Cesta do Chorvatska přes Maďarsko

Články na téma cesta do Chorvatska přes Maďarsko:

  1. Cesta do Chorvatska přes Maďarsko (2022) - právě čtete
  2. Cesta přes Maďarsko do Chorvatska
  3. Cena cesty autem do Chorvatska z Brna – srovnání
  4. Autem do Chorvatska mimo dálnice

Chorvatsko přes Maďarsko

Kdo vyjíždí třeba z Brna, tomu cesta do Chorvatska přes Maďarsko nabízí pravděpodobně i rychlejší alternativu, než když se vydá přes Vídeň, která bývá v sezóně docela ucpaná. Z Brna se totiž můžete vydat na Bratislavu a kousek za ní překročíte hranice s Maďarskem na přechodu Cunovo - Rajka. Následně vás to potáhne kolem městečka Csorna a pak přes Szombathely. Zde malá vsuvka – jak jsme si vyzkoušeli, tak kolem druhé až třetí hodiny je to kolem Szombathely fakt očistec, protože kolem města jsou průmyslové zóny, které tou dobou opouštějí tisíce pracovníků. Pokud to jde, načasujte si cestu přes tento kritický bod lépe, než jsme to udělali my.

Za Szombathely už není dálnice, ale neděste se! Silnice jsou pěkné a provoz docela odsýpá. Navíc jsou to spíše na sebe navazující dlouhé rovinky, kde se dá dobře předjíždět, když dojedete třeba kamion. Trvale se dá s přehledem držet tempo 100-110 km/h, což prospěje i spotřebě.

Náš tip: Cestou do Chorvatska můžete ušetřit i několik tisíc, víte, ale na čem byste rozhodně šetřit neměli? Na cestovním pojištění. Nízké limity krytí nemusí vždy stačit a dovolená se vám může nepěkně prodražit. K porovnání nabídek můžete využít kalkulačku cestovního pojištění.

  Cestovní pojištění do Chorvatska online

Na hraničním přechodu Rédics Határátkelő přejedete do Slovinska a zde se musíte rozhodnout. Buď můžete jet delší, ale rychlejší trasou po dálnici, která vás potáhne směrem na východ, tedy zpět do Maďarska a „vyplivne“ vás na dálnici chorvatskou za přechodem Letenye, nebo projedete Slovinskem po silnicích a překonáte jeho východní cíp napříč.

Druhá možnost je sice kratší, ale více otravná (bývá to tam v sezóně lehce ucpané), na druhou stranu ušetříte za dálniční známku. Na chorvatskou dálnici se pak můžete napojit za obcí Ivanovec. Mimochodem, ta úspora je docela významná, protože slovinská známka vyjde na 15 eur na týden, případně na 30 eur na měsíc.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Ekonomická varianta

Ušetřit se dá už v samotném Maďarsku, kde taktéž můžete využít silnic namísto dálnic, což opět přinese úsporu v přepočtu asi pět stovek, pakliže si vystačíte s desetidenní známkou. Měsíční pak vychází na zhruba 720 korun. Pokud tedy profrčíte Maďarskem i Slovinskem bez potřeby využít dálnice, můžete ušetřit přes tisícovku, což už je docela solidní. A koneckonců, to samé lze aplikovat i na Slovensku, kde vyjde 30denní kupon na 14 eur a 10denní na 10 eur.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Nabízí se i varianta cesty přes Rakousko namísto Slovenska, což je podle nás lepší varianta, protože v Rakousku jsou lepší silnice a menší provoz. Navigace vás v tomto případě potáhne podél slovenských hranic a Vídeň objedete z východu. Každopádně do Chorvatska se dá dojet autem i přes Maďarsko i bez použití dálnice celkem v pohodě.

Doporučení pro řidiče:  Nechcete na dovolené řešit nepříjemnosti spojené s případnou poruchou, havárií nebo krádeží vozidla? V tom případě je připojištění spolehlivou volbou. Zmíněná rizika můžete buď připojistit v rámci cestovního pojištění, nebo využijte krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: croatiaspots.
Zdroj médií: Depositphotos.
[email protected], 4. 3. 2024 13:27
Zdravím. Poraďte ubytování v Maďarsku na jednu noc při cestě do Chorvatska. Dík.
Jakub Mokříš, 6. 3. 2024 16:18
Dobrý den, v jaké oblasti, pro kolik lidí a jak to má být cenově?
[email protected], 30. 5. 2023 10:07
Jedu z Brna přes Bratislavu a Rajku až k Gyoru na sjezd 129 a po M86 až na Szombathely, pak směr Letenye/Goričan a dál už mažu po chorvatské dálnici až k moři. Slovenskou známku si kupuji roční, protože do Slovenska jezdím často, Maďarskou budu muset koupit tentokráte měsíční přes jejich stránky
Jakub Mokříš, 30. 5. 2023 10:30
Díky za reakci! Jinak pozor s maďarskou dálniční známkou. Kupujte ji online na nemzetiutdij.hu, nikoliv na virpay.hu, což jsou jenom překupníci.

Podobné články