PRÁCE 🧰

Mýto ve Slovinsku - cena a podmínky

24. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Mýtné cestou na dovolenou

Pokud se chystáte na letní dovolenou do turisticky oblíbeného Chorvatska, s velkou pravděpodobností budete projíždět Slovinskem. V případě, že si chcete zajistit co nejhladší průjezd, neměli byste se bránit investici do dálniční známky. Ta se vás týká většiny turistů. Mýtné ve Slovinsku je povinné pro vozy nad 3,5 tuny.

Mýtné ve Slovinsku - kolik stojí?

Slovinsko sice není cílovou destinací velké skupiny Čechů, mnohem více jich ale míří do Chorvatska. A cesta přes Rakousko a Slovinsko je jednou z možností, jak se tam rychle a bezproblémově dostat. Pro hladký průjezd slovinským územím je dobré využít cestování po dálnicích. To je možné ale pouze po zakoupení dálniční známky.

Dálniční známku pro automobil si ve Slovinsku můžete koupit na 1 týden, 1 měsíc nebo 1 rok. Datum platnosti vám označí přímo v místě, kde budete známku kupovat. Nejjednodušším místem pro nákup jsou pro cizince hraniční přechody. Sehnat ji ale můžete i na čerpacích stanicích, poštách nebo v trafikách.

Doporučení Portálu řidiče: Při cestě na Slovinsko se vyplatí sjednat cestovní pojištění, které vás ochrání při náhlých a nečekaných událostí. Vyznat se ale v nabídkách pojišťoven může být mnohdy složité. Se snadnou orientací vám pomůže online kalkulačka cestovního pojištění.

  Výhodné cestovní pojištění na Slovinsko

Slovinská dálniční známka a její cena

Cena dálniční známky na Slovinsko se liší nejen podle doby platnosti, ale také podle rozměrů a hmotnosti vozidla. Nižší cenová kategorie platí pro vozidla do 3,5 tuny a výšky do 1,3 m nad první nápravou. Karavany spadají do této kategorie také bez ohledu na výšku. Cena, kterou zaplatíte, pokud váš vůz spadá do této kategorie je:

  • 15 eur za týdenní známku,
  • 30 eur za měsíční známku a
  • 110 eur za roční známku.

Pro vozy s hmotností nad 3,5 tuny a výškou přesahující 1,3 m nad první nápravou platí o něco vyšší ceny. Pokud jedete s vozem, který spadá do této kategorie, zaplatíte:

  • 30 eur za týdenní známku,
  • 60 eur za měsíční známku a
  • 220 eur za roční známku.

Po zakoupení Slovinské dálniční známky už můžete bez obav vyrazit na další cestu.

Příprava se vším všudy: Mnoho řidičů jezdí do zahraničí vlastním vozem. Pokud i vy patříte mezi ně, nezapomeňte svůj vůz připojistit v rámci výše uvedeného cestovního pojištění, případně si pro něj sjednat alespoň krátkodobé havarijní pojištění. Správně vybrané pojištění vás dokáže ochránit před nepříjemnými situacemi jako je například havárie nebo odcizení vozidla.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj médií: structurae.

Podobné články