PRÁCE 🧰

Jízda v levém pruhu – dálnice a pokuta

8. 9. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Cestou k moři si dejte pozor na jeden velmi častý nešvar českých řidičů. U nás to policie víceméně toleruje, za hranicemi vás může to samé přijít na polovinu průměrného platu.

Cestou k moři pozor na jízdu v levém pruhu dálnice

Pokuty zatím spíš pro kamiony

V našich končinách naprostý standard – řidič si obsadí levý pruh dálnice, ve kterém se drží hlava nehlava a dokud nepředjede svou stotřicítkou ty tři kamiony, tak vás před sebe nepustí. Někteří, ale to jsou opravdu výjimky, zajdou ještě dál a v levém jízdním pruhu se drží zuby nehty, jako by byli na dálnici sami. Takže je nakonec člověk musí objet zprava. V živé paměti mám traumatický moment, kdy jsem dojel madam v postarším Fiatu, která si to frčela zhruba 120 km/h, zcela ignorovala troubení a blikání ostatních a navrch ještě držela telefon u ucha.

Policie takové chování podle našich poznatků nijak netrestá. Neviděli jsme žádnou mediální kampaň, která by si kladla za cíl seznámit motoristy s účelem levého dálničního pruhu a s tím, že je třeba ho využívat jen a pouze pro předjíždění. Ano, sem tam sice vidíme video, jak policisté přistihli kamion, který se pokoušel rozdílem 0,8 km/h předjíždět kamion jiný, ale i to je spíše výjimka.

Mimo ČR pozor

Za hranicemi to funguje malinko jinak a podobné chování policie zdaleka tolik netoleruje, jako u nás. Kupříkladu v Chorvatsku zvedli pokutu za tento přestupek v roce 2019 na až 7000 kun, což je zhruba 22 000 korun a podle našich informací se místní policie nijak nerozpakuje okupanty levého pruhu skutečně penalizovat. Proč? Tvoří v podstatě překážku, zvyšují nervozitu ostatních řidičů a kaskádovitým efektem zpomalují dopravu klidně několik stovek aut za sebou. Vytvářejí tak vyšší riziko nějaké nehody, které na dálnicích bývají hodně ošklivé.

Mohu jet v levém pruhu maximální předpisovou rychlostí?

Sem tam se někde, nejčastěji v komentáři pod článkem na toto téma, objeví argument „jedu 130, takže mě nikdo nemá co předjíždět a můžu tedy jet v levém pruhu“. To bohužel není tak úplně pravda. Jednak je třeba počítat s tím, že v případě krajní nouze může někdo opravdu potřebovat jet rychleji a pak je tu i účel levého pruhu, kterým je předjíždění nebo objíždění, případně odbočování. A platí to vesměs po celé Evropě. Takže ještě jednou – do levého pruhu se vydávejte jen ve chvíli, kdy potřebujete předjet jiné auto, pak ho ihned opusťte.

Prostřední pruh

V naší zemi jsou víc jak dva pruhy na dálnici lehce exotickým úkazem. Nicméně je dobré vědět, že prostřední jízdní pruh má stejný účel, jako pruh levý. Slouží tedy primárně k předjíždění, ačkoliv si spousta řidičů myslí pravý opak. Rádi se v prostředním pruhu usadí klidně na několik desítek kilometrů s tím, že nezavazejí těm, kteří frčí v levém, ale zároveň se nemusí obtěžovat s předjížděním kamionů v jízdním pruhu pravém. Tak přesně tato úvaha je opět mylná a pokud to uvidí policie, ráda vás o tom přesvědčí.

Zdroj info: trans.info.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články