PRÁCE 🧰

Jak vypadá cena dálniční známky do Švýcarska v roce 2024?

12. 3. 2024 2 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dálniční známky do zahraničí

Ani letos se Švýcarsko nesvezlo na vlně celoevropského zdražování. Cena švýcarské známky proto zůstává stále stejná. Je navíc mnohem levnější, než známka v Česku. Kolik za ni v roce 2024 zaplatíte a kde ji koupíte bez přirážky?

Dálniční známka do Švýcarska 2024: Informace o aktuálních cenách

Švýcarská dálniční známka v roce 2024

Dálnice ve Švýcarsku jsou zpoplatněné dálniční známkou stejně jako v Česku. Cena dálniční známky do Švýcarska ale zůstává již několikátý rok po sobě stále stejná. Kromě tradiční (nalepovací) dálniční známky do Švýcarska je od minulého roku dostupná také elektronická dálniční známka.

Kdo musí mít dálniční známku do Švýcarska?

Interaktivní mapu zpoplatněných silnic a dálnic najdete na tomto odkazu. Opatřit si švýcarskou dálniční známku musí i v roce 2024 všechna vozidla o hmotnosti do 3,5 tun. Povinnost se vztahuje také na motocykly, přívěsy, návěsy či obytné přívěsy a veterány.

Měli byste vědět: Za jízdu po švýcarských dálnicích bez dálniční známky vám hrozí v roce 2024 pokuta ve výši 200 CHF (1 CHF = 26,37 CZK). Stejná sankce hrozí i v případě, že budete mít známku špatně nalepenou nebo znehodnocenou.

Jaká je cena švýcarské dálniční známky v roce 2024?

Jak už jsme zmínili výše, cena dálniční známky do Švýcarska se ani letos nemění. Ve Švýcarsku ovšem existuje pouze roční kupón, který stojí 40 CHF (cca 1 054 Kč – informace k 11. 3. – pozn. redakce). Platnost roční švýcarské dálniční známky vyprší 31. 1. 2025.

Kde koupit švýcarskou dálniční známku?

Nejjednodušším způsobem, jak švýcarskou dálniční známku pořídit, je její nákup v oficiálním e-shopu via.admin.ch . Tento web je sice v angličtině, ale je velmi intuitivní a vám prakticky stačí znát pouze registrační značku vozidla, pro které švýcarskou dálniční známku kupujete. Ostatním webům, z nichž se mnohé tváří jako oficiální, se raději vyhnete. Většinou tady totiž koupíte švýcarskou dálniční známkou s výraznou přirážkou.

Krokový postup, jak koupit švýcarskou dálniční známku online:

  1. Na webu via.admin.ch klikněte na první tlačítko se zeleno-žlutou ikonkou a nápisem „E-vignette 2024“.
  2. Vyberte kategorii vozidla a zvolte zemi registrace vozidla.
  3. Zadejte registrační značku, kterou následně opište také do druhého rámečku.
  4. Vpravo překontrolujte zadané údaje, platnost a cenu.
  5. Pokud vše sedí, klikněte na „Add to cart“ a zadejte e-mailovou adresu.
  6. Zaplaťte online platební kartou.
  7. Potvrzení o platbě vám dorazí na zadaný e-mail.

Prodej papírové dálniční známky do Švýcarska

Pokud dáváte přednost klasické nalepovací známce, která zůstává i po zavedení té elektronické stále v platnosti, koupíte ji na vybraných čerpacích stanicích, poštách a celních úřadech. Známku v papírové podobě tradičně nabízejí i čerpací stanice v příhraničních oblastech švýcarských sousedů.

Zdroj info: via.admin.ch.
Zdroj médií: Depositphotos.
Jan Chytil, 12. 3. 2024 19:26
Autor článku asi neumí počítat 🤔4x263 není 2050👎

Podobné články