PRÁCE 🧰

Vynálezce spalovacího motoru

11. 1. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Technologie

Období rychlého průmyslového rozvoje v 19. století přineslo v oblasti dopravy spoustu novinek. Jednou z byl i vynález spalovacího motoru. Za jeho objevem stojí německý vynálezce Nikolaus August Otto.

Vynálezce spalovacího motoru

Kdo byl Nikolaus August Otto

Nikolaus August Otto se narodil 14. června 1832 do rodiny vesnického hostinského. Vyučil se kupcem a v šestnácti letech začal pracovat v obchodě s potravinami. Za prací odešel z malého městečka Holzhausen an der Heide do Frankfurtu a následně Kolína nad Rýnem. Tam se poprvé setkal s dvoudobým plynovým motorem sestrojeným Belgičanem Étiennem Lenoirem. Tento vynález mu nedal spát a v roce 1860 se začal zmíněným zařízením zabývat více.

Výrobce dvoudobých plynových motorů

V roce 1964 založil Otto spolu s inženýrem Eugenem Langenem první továrnu, která se specializovala na výrobu motorů. Zpočátku zde probíhala kusová výroba, která se díky modernizaci postupně přeměnila na sériovou. Jednoválcový plynový motor, vyvinutý v této továrně dokonce získal zlatou medaili na světové výstavě v Paříži v roce 1867.

Původní název společnosti zněl N. A. Otto & Cie. V průběhu času se jméno firmy změnilo na Gasmotorenfabrik Deutz a dnes ji známe pod názvem Deutz AG.

Vývoj čtyřdobého zážehového motoru s vnitřním spalováním

Díky krátké spolupráci s dalšími průkopníky automobilového průmyslu Gottliebem Daimlerem a Wilhelmem Maybachem začal Otto s prací na čtyřdobém zážehovém motoru s vnitřním spalováním. V roce 1877 si nechal patentovat tzv. Ottův cyklus. Ten přinesl nový typ pohonné jednotky s pracovními fázemi sání-komprese-expanze-výfuk.

Díky tomuto vynálezu a nízkonapěťovému magnetovému zapalování sestrojil Otto vůbec první zážehový motor zatím se dvěma pracovními cykly. Ten byl pak na základě jeho patentů dál rozvíjen a zdokonalován.

Zdroj médií: freepik.

Podobné články