PRÁCE 🧰

Dotace na nabíječku

10. 4. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Elektromobilita Rádce motoristy Vše o elektromobilitě Vše o nabíjecích stanicích Základní info k dobíjecím stanicím

Elektromobilita je slovo, které poslední měsíce můžete slyšet na každém rohu. Výhodnou volbou se může elektromobil stát i v případech, kdy máte nabíjecí stanici. Aby se vám pořízení jednoho či druhého vyplatilo, existují dotace. Ty ale nejsou dostupné pro všechny.

Dotace na nabíječku

Články na téma dobíjecí stanice elektromobilů:

  1. Dotace na nabíječku - právě čtete
  2. Mapa nabíjecích stanic pro elektromobily

Ať už jste podnikatelé nebo obyčejní lidé, o dotaci na vybudování nabíjecí stanice můžete žádat ve třech programech. Pro běžné smrtelníky je tu program Nová zelená úspora. Živnostníci a podnikatelé by se měli zaměřit spíše na první dvě možnosti.

Program Národní plán obnovy

Dotace půjdou z programu Národní plán obnovy, který finančně podpoří Evropská unie. Rozpočet na dotační období je zhruba 190 miliard korun. Nicméně tato částka se bude rozdělovat do více oblastí, tedy ne jen do elektromobility. Čerpat z projektu by mělo jít do roku 2025 a veškeré nákupy a výstavby stanic by měly být uskutečněny maximálně do roku 2026, do kterého budou také proplaceny.

Co se týká konkrétně výstavby nabíjecích stanic, tak na ně se v programu také myslelo. Z projektu by mělo být vyčleněno 300 milionů korun. Za tyto peníze by se dalo postavit zhruba 1500 nabíjecích pointů. Pro více informací doporučujeme se obrátit přímo na kontaktní osobu programu. Podrobnosti o čerpání vám jistě sdělí po telefonu.

Program Nízkouhlíkové technologie

Dalším projektem, ze kterého bude možné čerpat dotace na výstavbu dobíjecích stanic, je program Nízkouhlíkové technologie. Podnikatelé (malí i velcí) budou moci čerpat dotace na pořízení dobíjecích bodů, avšak pouze pro potřeby podniku, nemohou tedy sloužit jako veřejné nebo komerční. Další informace, například jaké jsou podmínky nebo výše jednoho příspěvku, by měly být známé v průběhu února, kdy má být program rovněž spuštěn.

Program Nová zelená úsporám

Existuje ještě jeden program, který umožní i soukromým subjektům čerpat dotaci na výstavbu nabíjecí stanice například u rodinného domu, u bytové jednotky. Ten má ale přísnější pravidla. O dotaci je možné zažádat přes program Nová zelená úsporám, jehož součástí je část Ekomobilita, kde naleznete nejdůležitější informace. Díky tomu můžete získat až 30 tisíc korun na nákup nebo vybudování dobíjecí stanice. U rodinných domů je výhoda, že mají nárok na dva dobíjecí body a o dotaci lze žádat na každý z nich.

Samozřejmě i toto čerpání má svá pravidla. Především musí jít o chytré zařízení, které zajistí, aby při nabíjení nedošlo k překročení sjednaného výkonu a samozřejmě dobíjecí stanice nesmí sloužit jako veřejná nebo komerční. V případech, že o takovou dotaci v elektromobilitě chcete požádat, je lepší se obrátit přímo na firmu, která vám s žádostí pomůže, než řešit věc osobně a bez potřebných znalostí.

Zdroj info: Woltair, Nová zelená úsporám, Autonabíjení.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články