PRÁCE 🧰

Co je to PlugSurfing a jak jej používat?

19. 5. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Elektromobilita Rádce motoristy Vše o elektromobilitě Vše o elektromobilech Cestování elektromobilem Aplikace pro elektrovozy

Kolem nabíjení elektromobilů už existuje spousta nejrůznějších aplikací. Mezi jednu z těch povedených, ale bohužel zatím u nás méně známých, patří PlugSurfing.

Co je služba PlugSurfing a jak funguje?

Články na téma aplikace pro elektromobilisty:

  1. PlugShare - mapy pro nabíjení elektromobilu
  2. Co je služba PlugSurfing a jak funguje? - právě čtete
  3. A Better Route Planner
  4. Elektromobilem k moři s kartou Powerpass
  5. S nabíjecí kartou Plugsurfing v zahraničí

Kdo používá elektromobil u nás, patrně dobíjí výhradně doma, případně má nějaký tarif třeba u ČEZu nebo u PRE. Na cesty do zahraničí se ale hodí něco, co nabíječky zpřístupní. Možná vám to zní zvláštně, ale v tuto chvíli je evropská síť nabíjecích stanic dost roztříštěná. Je zde sice pár velkých hráčů, ale každý poskytovatel má jinou cenovou politiku a samozřejmě vyžaduje obvykle registraci, v některých případech se neobejdete bez nabíjecího čipu, který nabíječku aktivuje. Jenže nechte si poslat čip, který přijde za tři dny, když už stojíte u nabíječky...

Radši rovnou do appky

Jednou ze služeb, které toto umí řešit, je PlugSurfing. Hned na začátek ale varuji před nepříliš přehledným webem, ze kterého je člověk tak maximálně zmatený. Jako u většiny podobných služeb bychom spíš čekali mapu s nabíjecími body, případně něco, co by prozradilo, o čem to vlastně je. Marně.

O dost lepší je aplikace pro telefon, která už na první pohled dává jasně najevo, o co tu jde. Appka samotná vám ale moc k ničemu nebude, když nebudete mít již zmíněný čip nebo kartu – obojí umí aktivovat drtivou většinu nabíjecích stanic v západní Evropě i nás. Je jedno, jestli zvolíte kartu nebo čip, tak jako tak zaplatíte za dodání 250 korun. Následně nabíjíte dle libosti a jednou za měsíc dorazí faktura, kterou zaplatíte.

PlugSurfing aplikace - mapa

Zatím bez ČEZu

Bohužel, nabíječky jednoho z hlavních hráčů na českém trhu – ČEZ, jsme v aplikaci nenašli. Nicméně se nám podařilo vypátrat, že díky ten den oznámené spolupráci ČEZu s Hubject (platforma pro mezinárodní nabíjecí roaming) lze v horizontu měsíců očekávat změnu k lepšímu.

Snadno se používá

Teď k používání aplikace, která je velmi jednoduchá a intuitivní. Můžete klasicky mudlat po displeji a hledat nabíječku „ručně“, nebo si prostě kliknout na lupu a zadat třeba název města, kde byste rádi doplnili šťávu. Aplikace umožňuje i filtrování, a to podle konektorů a pak také podle toho jestli hledáte rychlodobíjení nebo ne. Super je, že uživatel vidí, jak je to aktuálně s obsazeností na dané nabíjecí stanici a jestli je konektor, který potřebuje, aktuálně volný. Zároveň se člověk dozví i cenu. Bonusem je možnost prokliknout se z PlugSurfing appky přímo do navigace a začít se nechat rovnou k dané nabíjecí stanici navádět.

PlugSurfing aplikace - filtrování

PlugSurfing je jednou z nejlepších možností, jak řešit cestování po Evropě elektromobilem. Na druhou stranu je ale nutné poznamenat, že na nejlepší ceny u většiny poskytovatelů nedosáhnete a když se podíváme namátkou třeba na Berlín, tak tam budete nabíjet za 0,64 eur/kWh, což je poměrně dost drahé. Takže ano, PlugSurfing klidně vyzkoušejte, ale pořád si dobře vybírejte, kde dobijete.

PlugSurfing aplikace - nabíjecí stanice

Zdroj info: PlugSurfing.
Zdroj médií: Depositphotos, PlugSurfing.

Podobné články