PRÁCE 🧰

Nabíjecí stanice ČEZ pro elektromobily

19. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Elektromobilita Nabíjecí stanice Rádce motoristy Vše o elektromobilitě Vše o nabíjecích stanicích Nabíjecí stanice od společností

Nabíječky ČEZ jsou v České republice nejrozšířenější. Jde tedy zároveň i o nejvyužívanější způsob dobíjení elektromobilů na cestách. Dle informací společnosti z března roku 2022 provozuje ČEZ 386 dobíjecích stanic, jejichž celkový výkon už překročil 25 MW.

Nabíjecí stanice ČEZ

ČEZ nabíjecí stanice v mapách

Všechny dobíjecí stanice ČEZ umí samozřejmě najít nejrozšířenější navigační program na světě - Google Mapy. Stačí si zadat do vyhledávání "dobijeci stanice cez" a ukáže vám to všechny v dané lokalitě. Podrobnou mapu své sítě nabíjecích stanic poskytuje ČEZ na svém webu.

Kapacita nabíjecí stanice ČEZ

Pozor ale na to, jakou nabíjecí stanici si vyberete. Některé totiž umí "jen" 22 kW, což je na dnešní poměry trochu málo. Jestli nikam nespěcháte, klidně ji využijte, ale počítejte s tím, že dobíjení se protáhne. Rovněž tyto nabíječky umí jenom střídavý proud (AC). Ideální je vybrat tedy takovou nabíječku, která umí 50 kW a víc, navíc stejnosměrným (DC) proudem. Poznáte to jednoduše. "Dvaadvacítka" je malá, je to spíše jen takový sloupek, do kterého elektromobil připojíte svým kabelem. "Padesátka" je docela velká bedna, vždy má navíc své (a dost silné) kabely.

Nabíjecí stanice ČEZ

Tím se dostáváme ke konektorům. Type 2 (nebo také Mennekes) najdete především na těch malých nabíječkách. Umí pouze střídavý proud. Ty větší nabíječky mají i CHAdeMO  a dnes nejpoužívanější CCS (Combined Charging System), kterým je osazována většina elektromobilů.

Ohledně ceny nabíjení jsme psali samostatný článek, nicméně cena je v dnešní době velice proměnná záležitost. Stručně ale můžeme volbu některého z tarifů právě od ČEZu doporučit. Jednak díky pokrytí a pak také kvůli poměrně povedené aplikaci pro smartphony. Ta umožňuje podívat se, jak je na tom daná nabíjecí stanice zrovna s obsazeností, což je občas dost důležité.

Zdroj médií: ČEZ, Depositphotos.

Podobné články