PRÁCE 🧰

S nabíjecí kartou Plugsurfing v zahraničí

26. 9. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Elektromobilita Rádce motoristy Vše o elektromobilitě Vše o elektromobilech Cestování elektromobilem Aplikace pro elektrovozy

Nabíjecí karta Plugsurfing udělá z nabíjení primitivní záležitost. My s ním projeli kus Evropy a toto jsou naše dojmy.

S nabíjecí kartou Plugsurfing v zahraničí

Články na téma aplikace pro elektromobilisty:

  1. PlugShare - mapy pro nabíjení elektromobilu
  2. Co je služba PlugSurfing a jak funguje?
  3. A Better Route Planner
  4. Elektromobilem k moři s kartou Powerpass
  5. S nabíjecí kartou Plugsurfing v zahraničí - právě čtete

Každému je asi jasné, že se při delší cestě s elektromobilem téměř není možné vyhnout veřejným dobíjecím stanicím. Tím spíše pokud míříte někam dále do zahraničí. Když takovou cestu plánujete, dostáváte se automaticky do nekonečné spirály. U většiny stojanů sice zaplatíte klasickou platební kartou, na nějaký výhodnější tarif ale můžete zapomenout. A tak se snažíte najít společnost s největší sítí dobíjecích stanic v zemi, kam se chystáte vyjet. Což je násobně těžší, pokud se nechcete zdržovat jen na jednom místě. Nakonec máte doma několik nabíjecích karet nebo čipů, jen jejich doručení vás stálo nemalé peníze, a přitom stále nemůžete nabíjet kdekoliv.

Jedna karta pro všechno

Řešení je však nečekaně jednoduché – jmenuje se Plugsurfing a otevírá vám více než 550 000 nabíjecích bodů po celé Evropě. V tuzemsku se ale stále jedná o nepříliš známé řešení. Možná je to i proto, že Plugsurfing není vždy o nejvýhodnějších cenách. Naopak útočí kvantitou a snaží se zpřístupnit co nejvyšší počet nabíjecích stanic. To se na cestách dost hodí – ušetří se tím čas a ve výsledku i náklady. V husté sítí nabíječek s podporou Plugsurfing totiž vždy najdete to, co vám vyhovuje.

Ne vždy ale platí, že Plugsurfing nedokáže nabídnout atraktivní ceny. Nejvíce totiž záleží na cenové politice provozovatele konkrétní dobíjecí stanice, ale i na značce vašeho auta. Se společností Plugsurfing totiž doposud uzavřeli smlouvu automobilky jako je Jaguar, Volvo, Land Rover, Polestar, Renault nebo čínské Nio. Skrze automobilky se pak dá dostat k lepším cenám a dalším benefitům. Třeba Volvo nabízí za určitých podmínek zvýhodněnou nabídku pro stojany Ionity nebo nižší sazbu na elektřinu při propojení s aplikací Volvo Cars.

Dojmy z praxe

Právě s elektrickým Volvem a dobíjecí kartou Plugsurfing jsme se vydali do Skandinávie. Propojení Volva a dobíjecí karty je příkladné – po zadání provozovatele dobíjecí karty do navigace auto přesně ví, kde může a nemůže nabíjet a podle toho plánuje trasu. V praxi je to vážně užitečné a znatelně to zjednodušuje cestu. Z celkem čtyřiadvaceti nabíjení se nám pouze dvakrát stalo, že nám stojan dobíjecí kartu neautorizoval, ačkoliv by měl být zahrnutý v síti Plugsurfing.

V takovém případě se vyplatí mít v mobilu aplikaci Plugsurfing. V ní si můžete jednoduše najít nejbližší náhradní dobíjecí stanici, zjistit její obsazenost, výkon, dostupné konektory i cenu za 1 kWh elektřiny. Parametry si navíc můžete jednoduše filtrovat a upravovat. Nakonec si pak z aplikace spustíte i navigaci, která vás ke stojanu navede. Rychlé a snadné. Některé funkce se sice odemknou až po přihlášení (to platí i pro webové rozhraní), když ale Plugsurfing účet máte, přihlášení do aplikace je to nejmenší.

Samotný proces nabíjení se službou Plugsurfing je pak maximálně jednoduchý. Dle pokynů stojanu přiložíte kartu, čip, nebo telefon, autorizujete, připojíte auto a nabíjíte. Po nabití pouze odpojíte kabel a odjíždíte, o nic jiného se v tuto chvíli nestaráte. Na konci měsíce vám pak přijde faktura k úhradě. U Plugsurfing nemusíte mít žádné předplatné a podobně, prostě jen nabíjíte kdy a kde potřebujete a následně vše uhradíte dle faktury. Plugsurfing se tak vyplatí mít právě pro případ, kdy vyrážíte do neznámého prostředí a nechce se vám řešit zbytečné plánování. V tom totiž aktuálně na trhu vyniká.

Zdroj info: Autorský text, Plugsurfing.
Zdroj médií: Radim Krejčík, Plugsurfing.

Podobné články