PRÁCE 🧰

Dálniční známka pro invalidy

21. 4. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

V některých případech mohou být lidé osvobozeni od placení dálničního poplatku. Jsou na to ale specifika, která je nutné splnit. Zneužití se trestá vysokou pokutou!

Dálniční známka pro invalidy

V případech, kdy se jedná o držitele průkazu ZTP nebo ZTP/P, se nemusí vyplňovat a posílat žádné oznámení. Od poplatku jste osvobozeni automaticky - prakticky se pro vás nic nemění a platí stejná pravidla jako před zavedením elektronické dálniční známky.

Jediná nevýhoda v tomto ohledu je, že vás policejní hlídka může stavět častěji než ostatní řidiče, které podle SPZ zkontrolují a vidí, že mají zaplaceno. Ale vzhledem k tomu, že se jedná o rychlou silniční kontrolu, neměli byste mít problém s dokazováním. Vždy je ale nutné mít u sebe svůj průkaz, který vás opravňuje řídit nebo být přepravován vozidlem bez zaplaceného poplatku - tedy přesněji opravňující k osvobození od placení dálničního poplatku.

Výjimka od placení se vztahuje na provozovatele vozidla - tedy vás nebo případně na osobu blízkou ve smyslu platné právní úpravy dle občanského zákona č. 89/2012 Sb. § 22. Pokud řídí osoba blízká, je samozřejmě nutné, abyste ve voze byli také. Bez vaší přítomnosti neexistuje možnost, aby osoba blízká využívala vašich výhod. V takovém případě se může jednat o zneužití a to je sankciováno vysokou pokutou.

Zdroj info: eDalnice.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články