PRÁCE 🧰

Kdo nemusí platit dálniční známku?

20. 9. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Dálniční známka je tu s námi už od nepaměti. S přibývajícími lety však přicházejí novinky, díky kterým je možné získat například 50% slevu z ceny dálniční známky a nebo ji vůbec neplatit. V jakém případě se můžete vyhnout dálniční známce?

Osvobození od platby dálniční známky

Dálniční známka na elektromobil, hybrid a plug-in hybrid

Vozidla na elektrickou energii, vodík, či hybridní pohon, která splňují limit emisí do 50 g/km a vlastní SPZ začínající "EL" získávají automaticky úplné osvobození od veškerých dálničních poplatků a mohou se svým autem volně jezdit po celé České republice. Pozor! Při cestě do zahraničí je důležité si zjistit, zda platí stejná pravidla, nebo si musíte dálniční známku zakoupit.

V případě, že vlastníte automobil, který sice splňuje emisní limit (do 50 g/km), ale nemáte značku EL, nezoufejte, o osvobození od poplatku si můžete jednoduše zažádat. Na stránkách edalnice.cz najedete na záložku "Osvobozená vozidla", stáhnete si potřebný PDF formulář a ten následně podle podrobného návodu odešlete.

Za dálnici nemusí platit ani historická vozidla, která jsou opatřena veteránskou SPZ, na které byl vystaven průkaz historického vozidla

Veteránská RZ

ZTP a dálniční známka - osvobození od placení dálničních poplatků

Od placení dálničních poplatků jsou dále osvobozena vozidla, přepravující osoby ZTP, ZTP/P nebo přímo držitelé průkazu. Dálniční poplatek nemusí platit ani automobily, které vezou nezaopatřené děti se zhoubným nádorem nebo hemoblastózou. Podat žádost si mohou také vozidla, která jsou provozována domovy pro osoby se zdravotním postižením, nebo v zahraničí registrovaná vozidla.

Zdroj info: Policie České republiky.
Zdroj médií: Depositphotos, Ministerstvo dopravy ČR.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články