PRÁCE 🧰

Jak a kde koupit dálniční známku

26. 10. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Dálniční známky se již od roku 2021 nekupují na benzinkách, ale přes internet. Je to velmi jednoduché a můžete to udělat v klidu z tepla domova.

Jak koupit dálniční známku

Dálniční známka už totiž nemá fyzickou podobu. Ano, je to tak, již nemusíte nic nikam lepit (a následně dost pracně sundávat), všechno probíhá v online prostoru. I tak je ale způsobů několik.

Koupě dálniční známky přes web

Vše potřebné o elektronických dálničních známkách se dozvíte na příslušném webu. Koupě probíhá ve velice jednoduchém prostředí, kde v podstatě vyplníte jen několik základních údajů. SPZ musíte zadat hned dvakrát, aby bylo vyloučeno, že se spletete a zaplatíte dálniční známku někomu jinému. Dále je důležité nastavit počátek platnosti - tady si můžete aktivovat známku až od určitého dne, maximálně ale 90 dní dopředu.

Jak koupit dálniční známku

Pokud jezdíte na zemní plyn nebo biometan, nezapomeňte to zaškrtnout - cena elektronického kuponu spadne na polovinu. Kdybyste náhodou zapomněli, tak sice zaplatíte zbytečně moc, ale známka bude samozřejmě platná. Dále jsou tři možnosti ceny a tedy i doby platnosti. Nejvíc se samozřejmě vyplatí roční známka za 1 500 korun, pak je na výběr 30denní za 440 korun a nejméně výhodná je 10denní za 310 korun.

Jak koupit dálniční známku

Dále je potřeba dvakrát zadat email, opět pro kontrolu správnosti a doporučujeme zaškrtnout i kolonku "Chci obdržet upozornění před vypršením platnosti". Tak budete informováni prostřednictvím emailu, že se blíží konec platnosti známky. Samotnou platbu lze realizovat platební kartou online, což proběhne v řádu sekund, nebo bankovním převodem, kde musíte počítat s delší dobou zpracování (1 den). Nakonec ještě následuje rekapitulace zadaných údajů a můžete pokračovat k platbě.

Nemusíte jenom přes web

V případě, že si na online nákup netroufáte, jsou tu další možnosti. Nákup lze realizovat na pobočkách České pošty nebo na čerpacích stanicích EuroOil, kde vám zaměstnanci pomohou (v podstatě to udělají online za vás, vy zaplatíte v hotovosti). Poslední variantou je využití samoobslužného kiosku, jejichž seznam je na webu.

Samoobslužné kiosky pro nákup elektronické dálniční známky

Zdroj médií: Redakce, Depositphotos.

Podobné články