PRÁCE 🧰

Desetidenní dálniční známka: Kolik stojí a vyplatí se?

8. 9. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Běžné papírové kupóny nás nadobro opustili již na konci roku 2020. Od té doby zde máme pouze elektronické dálniční známky, které je nutné si koupit online, nebo na vybraných místech.

10denní dálniční známka - cena a výhody

Desetidenní dálniční známku je možné si pořídit přes portál edalnice.cz, na pobočkách České pošty, či vybraných čerpacích stanicích. Dálniční známka na 10 dní vás vyjde na 310 korun a platí ode dne, který si zvolíte po dobu deseti dnů včetně víkendů nebo svátků. V případě, že vlastníte automobil na alternativní pohon, například CNG, tak za 10denní dálniční známku zaplatíte s EKO cenou pouhých 155 korun.

Dobře zvažte, zda je pro vás výhodnější koupit 10denní dálniční známku a to především z důvodu, že za 30denní elektronickou dálniční známku zaplatíte 440 korun (EKO 220 korun). V Česku neexistuje jednodenní dálniční známka, v takovém případě budete muset bohužel sáhnout po nejlevnější, právě desetidenní dálniční známce.

Je dálniční známka přenosná a jak je to s pokutami?

Elektronickou dálniční známku není možné přenést na jiné vozidlo. Všechny známky jsou vázány na SPZ a tudíž jejich změna není možná. A jak je to s kontrolami dálničních známek? Elektronické dálniční známky kontrolují příslušníci Policie České republiky fyzicky speciálními kamerami, nebo připojením na kontrolní brány, či odpočívky. Motoristů, kteří na dálnici vjedou bez zaplaceného kupónu, hrozí pokuta až do výše 20 000 korun.

Jak zjistit zda mám platnou dálniční známku?

Při koupi ojetého vozu to může být velmi příjemné plus. Platnost dálniční známky si ověříte jednoduše přímo na stránkách edalnice.cz. Zde zadáte svou zadáte svou SPZ a okamžitě se vám zobrazí zda máte platnou dálniční známku nebo ne. Pokud auto dálniční známku nemá, web vám sám nabídne, že si ji můžete pořídit.

Zdroj info: edalnice, cebia, eurovignettes.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články