PRÁCE 🧰

Itálie a dálniční známka v roce 2024: Jak to bude s poplatky?

25. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dálniční známky do zahraničí Cesta do Itálie Dálniční poplatky v Itálii

V létě se do Itálie jezdi k moři, v zimě zase naopak do horských oblastí Alp. S tím se však pojí také otázky kolem poplatků za užívání italských silnic a dálnic. Je potřeba koupit dálniční známku nebo postačí zaplatit mýto? V tomto článku se ponoříme do problematiky italských silničních poplatků, abychom vám poskytli jasné informace a usnadnili plánování cest na Apeninský poloostrov.

Dálniční známka do Itálie nebo mýto? Víme, jak to bude v roce 2024

Jaká je cena dálniční známky do Itálie?

Některé cesty v Itálii jsou zpoplatněné stejně, jako u nás. Avšak nejsou zpoplatněny nám běžným a známým systémem dálničních známek. Využívány jsou takzvané mýtné brány a platí se zde mýto. Mýto je nutné uhradit nejen za automobily, ale také za motocykly, autobusy a jiná motorová (i elektro) vozidla.

Systém platby mýta funguje na principu mýtných bran, které se nacházejí na začátku a konci placeného úseku. Některé úseky v Itálii mají zavedený již takzvaný free flow systém, kdy vám kamera na začátku úseku naskenuje registrační značku vozidla a vy přes web musíte uhradit mýto online, podobně jako například v Polsku.

Na zbytku mýtných bran je nutné mýto uhradit klasicky hotově nebo kartou na konci úseku. Na začátku placeného úseku označeným jako Alt Stazione si u automatu vezměte lístek, který dobře uschovejte a neztraťte. Na konci úseku pak lístek vložíte do čtečky a zaplatíte.

Náš tip: Na konci úseku jsou mýtné brány barevně rozlišeny, přičemž v modrém pruhu je možné platit kartou. V pruhu bílém pak zaplatíte hotově a ve žlutém pruhu platíte zařízením Telepass (viz níže).

Pokud se vám nepodaří mýto zaplatit na místě, dostanete lísteček, který vám poradí, jak ho můžete zaplatit dodatečně online. Na zaplacení vám běží lhůta 15 dnů. Pokud za tuto dobu mýto neuhradíte, hrozí vám pokuta v rozpětí 87 až 345 eur, což je nějakých 2 200 až 8 500 korun.

Náš tip: Pro pravidelné návštěvníky Itálie je vhodné zakoupení takzvaného Telepassu, který je používán také například ve Francii, Španělsku nebo Portugalsku. Telepass je malá krabička, kterou si připevníte na auto, spojíte přes mobilní aplikaci s telefonem a napojíte na ni bankovní účet, ze kterého vám pak budou odcházet poplatky za dálnice nebo tunely. Za zařízení Telepass zaplatíte 15 eur + 4 eura/měsíc.

Jaké úseky silnic a dálnic jsou v Itálii zpoplatněné?

V Itálii je nutné hradit mýto za většinu dálnic. Výjimkou je jedině část dálnice směrem od Salerna na jih do oblastí Kalábrie a Sicílie, kde je průjezd bez poplatku. Celková výše mýtného se počítá podle ujetých kilometrů a také podle kategorie vozidla. Kromě dálnic jsou zpoplatněné také některé tunely, jako například Tunnel du Fréjus (47,40 eur za automobil a 31,40 eur za motocykl), Mont Blanc Tunnel (47,10 eur za automobil a 31,00 eur za motocykl) nebo Brenner motorway (10 eur za automobil a 7 eur za motocykl).

Cena mýta na nejběžnějších úsecích dálnic v Itálii

Orientační výši mýtného si můžete předem ověřit pomocí plánovače tras dostupného na webové stránce autostrade.it. Pro orientační přehled přikládáme následující tabulku:

Orientační cena mýta v roce 2024 na vybraných italských trasách
TrasaPočet kilometrů na úsekuCena mýtného pro osobní automobil
Milano – Bari877 km67,20 eur
Brennero – Řím700 km52,60 eur
Milano – Řím563 km43,70 eur
Brennero – Rimini464 km33,50 eur
Sanremo – Milanode269 km25,60 eur
Tarvisio – Venezia 217 km18,60 eur

  Cestovní pojištění do Itálie online

Zdroj info: autostrade.it, apl.pedemontana.com.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články