PRÁCE 🧰

Italské mýto – pozor, abyste se nenachytali

22. 7. 2023 4 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Itálie Dálniční poplatky v Itálii

Vedle dálničních známek, na které jsou Češi zvyklí, funguje v Evropě i mýtný systém. Používá ho třeba Chorvatsko, ale i oblíbená Itálie.

Mýto v Itálii – na co si dát pozor?

Klasické mýtné brány

Mýto v Itálii platí všechna motorová vozidla, která využijí dálnice, a to včetně vozidel jednostopých. Funguje to velmi jednoduše a v zásadě stejně jako v Chorvatsku – za nájezdem na dálnici je mýtná brána, na sjezdu taktéž. Na té „vstupní“ si vezmete lísteček, který posléze vložíte do příslušné zdířky na bráně sjezdové. Je vám vypočtena cena, zaplatíte a závora vás pustí dál.

Ještě větší blbec, než jsme doufali

Teoreticky to tedy má takto fungovat, praxe mi ukázala, že to není tak jednoduché. Je dobré mít připravená nějaká eura, protože ne všechny karty přístroj ochotně akceptoval. Cash tento problém řeší a ušetří vás stresu od troubících aut ve frontě za vámi. V mém případě došlo k tomu, že přístroj neuvěřitelně dlouho načítal platební kartu, netuším proč. Zmáčknutím červeného tlačítka jsem se dovolal jakémusi pracovníkovi, přičemž tento soudruh nebyl jazykově zcela vybaven.

Respektive mluvil skvěle, plynule, ale bohužel jenom italsky. S tím moje angličtina nebyla úplně kompatibilní, čemuž moc nepřidala ani bídná kvalita reprodukce měnící jeho snahu o nějaké vysvětlování v nesrozumitelný šum. Nakonec jsem se pokusil o domluvu jiným románským jazykem, totiž španělštinou, ze které si ještě něco málo pamatuji a která je s italštinou částečně kompatibilní.

Platba mýta v Itálii

Netrvalo dlouho, pochopil jsem, že mám ještě jednou zasunout a tentokráte vytrvat, aby bylo dosaženo kýženého zaplacení za službu. Učinil jsem a do minuty odjížděl za hlasitého provolávání „congratulaziooooooni, congratulaziooooooni“ linoucího se z repráku. Dotyčný pracovník podpory byl mým vítězstvím nad technikou tak nadšen, že jistojistě uronil i nějakou tu italskou slzu a historka o natvrdlém Čechovi se bude v jeho rodině předávat z generace na generaci.

Praktický tip: Nejen mýtné brány dokáží člověku v zahraničí pořádně zavařit.  Buďte předem připraveni na všechny náhlé situace sjednáním cestovního pojištění. Pokud si nevíte rady, jak správně vybrat cestovko a nevyznáte se v nabídkách, využijte k tomu kalkulačku cestovního pojištění, která ušetří čas a peníze.

  Porovnat nabídky cestovního pojištění

Nenechte se nachytat

Z trable s italskou mýtnou bránou jsem si odnesl několik poznatků. Předně – neposlouchejte uklidňující hudbu předtím, než k ní dojedete. V mém případě to trochu rozhodilo soustředění a přijel jsem mentálně nepřipraven na jakékoliv trable. Druhá věc – ano, vizuálně je to jeden velký chaos, když to vidíte jednou za rok, tak nabeton nevíte, co kam strčit a své udělá i stres z toho, abyste nezdržovali auta za sebou. Když se však podíváte pozorně, zjistíte, že většina popisků je i v angličtině, což je jazyk Čechům přeci jen o něco bližší.

Zjistěte si přesnou cenu

Abych se ale vrátil do přítomnosti – když si budete chtít zjistit přesnou cenu mýta v Itálii, budete muset na k tomu určený web, který je tak trochu… italský. Abyste se dostali k nějaké konkrétní částce, doporučujeme v pravé části mapky zaškrtnout „Tollbooths“, čímž si zobrazíte všechny nájezdové i sjezdové brány. Název nájezdu a sjezdu pak stačí napsat do kolonek „Departure“ a „Arrival“, eventuálně můžete napsat nájezdovou bránu a pak město, do kterého míříte.

Přibližný odhad mýta poskytne i naše kalkulačka nákladů na cestu do Itálie, která počítá s průměrnou cenou 8 eur za 100 kilometrů, což plus mínus odpovídá realitě.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Itálie  🇮🇹

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Pozor na jeden úsek, kde se platí zpětně

Malou zvláštností je dálnice A36 Pedemontana Lombarda nad Milánem. Na té je vybíráno mýto pomocí systému free flow, což zjednodušeně znamená, že kamery si načtou registrační značky vozidel a mýto se platí zpětně obvykle přes internet na webu. Na provedení platby máte 15 dní. Pakliže nezaplatíte, může být mýto vymáháno až pět let zpětně, samozřejmě za úplně jinou částku, která bude o dost vyšší.

Měli jste někdy problém s mýtnou bránou a platbou mýta? Dejte nám vědět v komentářích!

Na co nezapomenout: Plánujete cestu do Chorvatska a chcete být stoprocentně připraveni na všechny možné situace? Sbalte si s sebou i připojištění, které pokryje potenciální rizika, (např. porucha, vandalismus, krádež vozu apod.) Využít můžete připojištění v rámci cestovka, nebo si sjednejte krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: autostrade.it, apl.pedemontana.com.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.
kkudlac, 23. 7. 2023 8:21
Ahoj, letos jsem si v Itálii s placením mýta užil taky své. Dokonce dvakrát se mi stalo, že mi nevyjel na začátku lístek, který je potřeba na konci k placení. Když se mi to stalo poprvé, tak se mi brána pro vjezd na dálnici otevřela sama a celou cestu jsem přemýšlel, jak to zaplatím. Nakonec jsem to vychytal tak, že jsem stisknul velké červené tlačítko na platební tabuli, ktere vás spojí s tím panem dispečerem co neumí jinak než italsky, a tomu jsem řekl akorát město ze kterého jsem jel a non biglietto. Ihned pochopil a na terminálu se mi objevila cena, kterou jsem mohl zaplatit kartou. Dispečer i já jsme měli radost, jak to hezky rychle a hladce proběhlo ;-)).

Podobné články