PRÁCE 🧰

Dálnice v Německu jsou pro osobáky stále bezplatné

17. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Placené dálniční úseky

Vyrážíte k našim německým sousedům? Kromě kvality zdejších dálnic, které čítají zhruba 13 000 kilometrů, vás příjemně překvapí i skutečnost, že je v osobáku můžete brázdit zcela zdarma. To by se ale mohlo do budoucna změnit.

Německé dálnice jsou pro osobáky zdarma

Také v letošním roce jsou vozidla o hmotnosti do 3,5 tuny v Německu (stejně jako např. v Dánsku nebo Švédsku) osvobozena od dálničních poplatků. Pokud se sem tedy chystáte, nemusíte pořizovat dálniční známku ani platit drahé mýto. Zpoplatněné dálnice v Německu pro osobní auta zkrátka nejsou.

Dálnice v Německu znázorňuje tato mapa:

Mapa - dálnice v Německu

Zdroj: germanymap360.com

Pro osobáky jsou zpoplatněné některé tunely

Jízda po německých dálnicích je pro osobáky zdarma. Mýto je ovšem vybíráno za průjezd tunely Herren a Warnow v severní části země. Za průjezd prvním zmíněným je potřeba uhradit 2,10 eur, poplatek u tunelu Warnow se pohybuje od 3,70 do 4,70 eur dle ročního období. Mýtné uhradíte buďto v mýtných stanicích kartou nebo v hotovosti, případně alternativně přes jednotku OBU instalovanou ve vozidle (vyplatí se u častějších cest).

Pozor na emisí zóny!

Zatímco placené dálnice se v Německu osobních aut netýkají, v některých německých městech jsou specifikem tzv. emisní zóny (do některých měst je dokonce vozidlům vjezd úplně zakázán).

Pro vjezd do řady městských center je potřeba vlastnit zelenou emisní plaketu (Umweltplakette nebo Feinstaubplakette), kterou pořídíte na některých vybraných českých STK, ale samozřejmě i přímo v Německu (pobočky DEKRA, A.T.U a TÜV).

Cena této plakety činí 300 Kč, přičemž po uhrazení je potřeba ji nalepit na viditelné místo čelního skla. Pokud vjedete do ekologické zóny bez německé emisní plakety (zelená barva) nebo se starší červenou či žlutou plaketou, bude vám udělena pokuta ve výši cca 100 €.

Německé dálnice jsou pro těžší vozidla zpoplatněny mýtem

Zatímco osobáky za průjezd německými dálnicemi aktuálně neplatí, řidiči vozidel, která převyšují hmotnost 7,5 tun, jsou povinni uhradit mýto. Novinkou pro rok 2024 (změna by měla začít platit od 1. července) je skutečnost, že se německé mýto rozšíří na větší okruh vozidel. Nově by ho měla začít platit i vozidla s hmotností nad 3,5 tun.

Měli byste vědět: Od roku 2023 musí podle webu toll-collect.de za průjezd německými dálnicemi nově platit i vozidla na zemní plyn (CNG/LNG), která byla dlouhé roky od platby zcela osvobozena.

O zpoplatnění německých dálnic se horlivě diskutuje

Ačkoliv mají řidiči osobáků do 3,5 tun jízdu po německých dálnicích minimálně do konce roku 2024 stále zdarma, o možnosti zpoplatnění se hojně diskutuje již několik let. V budoucnu by zde měly začít platit dálniční známky podobně jako u nás nebo v Maďarsku, či u našich slovenských sousedů. Více jsme se této problematice věnovali v jednom z našich dřívějších článků.

Zdroj info: toll-collect.de, eurowag.com.
Zdroj médií: Depositphotos, germanymap360.com.

Podobné články