PRÁCE 🧰

Jaké dálniční poplatky se vás týkají při cestě do Itálie?

29. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Placené dálniční úseky

Chystáte se letos do Itálie? Ať už touhle zemí jenom projíždíte, nebo se na pár dnů, či týdnů stane vaším „druhým domovem“, měli byste vědět, že některé úseky italských silnic jsou placené. Jak vysoké dálniční poplatky je potřeba v Itálii zaplatit?

Jak je to s dálničními poplatky v Itálii a roce 2024?

Jak je to s dálničními poplatky v Itálii?

V Itálii neexistují dálniční známky, na které jsme zvyklí u nás nebo u našich slovenských sousedů. Na většině italských dálnic je potřeba uhradit mýto. Výjimkou je pouze úsek dálnice směrem od Salerna na jih do oblastí Kalábrie a Sicílie, kde je průjezd bez poplatku.

Kdo musí dálniční poplatky v Itálii platit?

Dálniční poplatky za zpoplatněné úseky italských dálnic musí hradit všechna motorová vozidla včetně motocyklů nebo elektroaut. Výběr většinou probíhá prostřednictvím klasických mýtných bran, kdy si u té první (Alt Stazione) vezmete lísteček, na základě kterého u výjezdní brány mýto zaplatíte (kartou nebo hotově v eurech).

Jak vysoká je cena za dálnice v Itálii?

Orientační cena mýta v Itálii činí 8 eur za 100 kilometrů. Konkrétní výše mýta se potom vypočítává na základě ujeté vzdálenosti a dle konkrétní kategorie vozidla. Nad rámec klasického mýtného je potřeba dálniční poplatky v Itálii hradit také v některých tunelech.

Zpoplatněné tunely jsou v roce 2024 následující:

  1. Tunnel du Fréjus (47,40 eur za automobil a 31,40 eur za motocykl)
  2. Mont Blanc Tunnel (47,10 eur za automobil a 31,00 eur za motocykl)
  3. Brenner motorway (10 eur za automobil a 7 eur za motocykl)
Náš tip: Orientační výpočet dálničních poplatků při cestě Itálii můžete provést pomocí naší kalkulačky níže nebo na webu autostrade.it, který lze v pravé horní části přepnout do angličtiny.

Dálniční poplatky v Itálii mapuje následující kalkulačka:

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Itálie  🇮🇹

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Jak poplatky za dálnic v Itálii uhradit?

Placení mýtného může být pro sváteční cestovatele maličko komplikované. Pokud se totiž rozhodnete zaplatit poplatek za dálnice v Itálii platební kartou, je potřeba ji do vhodné zdířky u výjezdní mýtné brány zasunout na doraz. V opačném případě ji mýtnice nenačte a za vámi se začne poměrně brzy tvořit kolona netrpělivých řidičů. Pro tyto případy doporučujeme mít u sebe pár drobných v eurech a poplatek uhradit v hotovosti.

Pozor na free-flow systém!

Kromě klasických mýtnic, rozesetých po většině italských dálnic, můžete při cestách po Itálii narazit také na tzv. free-flow systém, kdy vám kamera na začátku úseku naskenuje registrační značku vozidla a vy pak poplatky za dálnici v Itálii uhradíte do 15 dnů online (podobně to funguje na některých soukromých dálnicích v Polsku). Jak zaplatit mýto v tomto případě, se dočtete na stránkách provozovatele.

Měli byste vědět: Pokud byste cenu mýta za tenhle úsek dálnice v Itálii neuhradili do zmíněných 15 dnů, počítejte s nemalou pokutou, která po vás může být vymáhána klidně až 5 let zpětně!

Co když se vám poplatky za dálnice v Itálii nepodaří zaplatit?

V některých případech se může stát, že vám u první mýtné brány nevyjede lísteček pro následný výpočet a úhradu mýta. V případě, že vás závora pustí dál, bude se potřeba u druhé mýtné brány spojit s obsluhou (pomocí velkého červeného tlačítka), která ovšem hovoří v naprosté většině případů pouze italsky.

V případě, že italštinu neovládáte, můžete zkusit zaexperimentovat a obsluze nahlásit město, ze kterého jste vyjeli, což doplníte frází „non biglietto“. Dispečer by měl pochopit a lísteček s vypočtenou cenou italského mýtného by vám měl za chvilku vyjet. Mýto následně můžete zaplatit pomocí platební karty nebo v hotovosti.

Zdroj info: autostrade.it, apl.pedemontana.com.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články