PRÁCE 🧰

Jak zaplatit mýto, pokud letos vyrážíte do Itálie?

19. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Mýtné cestou na dovolenou Cesta do Itálie Dálniční poplatky v Itálii

Poplatky na italských dálnicích nejsou (na rozdíl od Česka) vybírány formou dálničních známek. Platí se tady mýto, což může vypadat poměrně jednoduše. Přesto pro vás máme několik dobrých rad, jak mýto v Itálii zaplatit a nevykoledovat si tučnou pokutu nebo z ostudy kabát.

Kdo musí při průjezdem Itálií platit mýtné v roce 2024?

Na jakých úsecích v Itálii je potřeba platit mýto?

V Itálii je potřeba zaplatit mýto za většinu dálnic. Výjimkou je část dálnice směrem od Salerna na jih do oblastí Kalábrie a Sicílie, kde je průjezd bez poplatku.

Kromě dálnic jsou zpoplatněné také některé tunely, jako například Tunnel du Fréjus (47,40 eur za automobil a 31,40 eur za motocykl), Mont Blanc Tunnel (47,10 eur za automobil a 31,00 eur za motocykl) nebo Brenner motorway (10 eur za automobil a 7 eur za motocykl).

Pozor na jedno specifikum a free flow systém

Pokud se chystáte projíždět dálnicí A36 Pedemontana Lombarda nad Milánem, narazíte tady na tzv. free flow systém, který funguje také na některých placených úsecích v Polsku. Kamery si tady načtou registrační značky vozidel a mýto se platí zpětně obvykle přes internet na webu. Platbu musíte realizovat ve lhůtě 15 dní. Pokud tenhle termín prošvihnete, počítejte s tím, že mýto po vás může být vymáháno až pět let zpětně. A to s pořádnou přirážkou ve výši 87 až 345 eur!

Na koho se letos vztahuje povinnost platit mýto v Itálii?

Mýtné v Itálii je v roce 2024 vybíráno pro všechna motorová vozidla včetně motocyklů nebo elektroaut. Výběr mýtného je realizován prostřednictvím mýtných bran. Na první mýtné bráně (Alt Stazione) si vezmete lísteček, který posléze vložíte do příslušné zdířky na bráně sjezdové. Na základě ujeté vzdálenosti a kategorii vozidla je vypočtena cena, kterou zaplatíte kartou nebo v hotovosti a jedete dál.

Mýtné brány v Itálii umí být pěkně zrádné

Výše uvedený postup samozřejmě vypadá jednoduše a je prakticky totožný, jako v Chorvatsku nebo Polsku. Řadu řidičů, kteří projíždí Itálii poprvé, nicméně dokáže občas pěkně potrápit. V některých případech se může stát, že vám u první mýtné brány nevyjede lísteček pro následný výpočet a úhradu mýta.

Pokud se vám závora přesto otevře, na té druhé vám nezbyde nic jiného než se spojit s obsluhou pomocí červeného tlačítka u výjezdové brány. Obsluha zde hovoří v naprosté většině případů italsky. Angličtinou si tedy příliš nepomůžete.

V případě, že italštinu neovládáte, můžete zkusit zaexperimentovat a obsluze nahlásit město, ze kterého jste vyjeli, což doplníte frází „non biglietto“. Dispečer by měl pochopit a lísteček s vypočtenou cenou italského mýtného by vám měl za chvilku vyjet.

Jak platit mýtné v Itálii? Kartou i hotovostí

Druhým problémem může být platební karta, kterou se rozhodnete mýtné v Itálii uhradit. Mýtné brány samozřejmě berou všechny známé i méně obvyklé druhy platebních karet. Pokud ovšem nevyužijete bezkontaktní platby, dbejte na to, ať kartu do přístroje zasunete až nadoraz. V opačném případě ji přístroj nezvládne načíst, což zbytečně zdrží nejen vás, ale zejména netrpělivé řidiče v koloně, která se poměrně rychle začne tvořit za vámi.

Náš tip: Pokud nechcete riskovat to, zda přístroj kartu načte, či nikoliv, mějte po ruce pár drobných eur a plaťte hotově. Orientační cena mýta v Itálii činí 8 eur za 100 kilometrů, což ověříte skrze naši kalkulačku níže nebo online výpočtem mýtného v Itálii prostřednictvím webu autostrade.it (lze v pravé horní části přepnout do angličtiny).

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Itálie  🇮🇹

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.
Zdroj info: autostrade.it, apl.pedemontana.com.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články