PRÁCE 🧰

Itálie a dálniční známka v roce 2023: Jak je to letos s poplatky?

19. 5. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dálniční známky do zahraničí Mýtné cestou na dovolenou Cesta do Itálie Dálniční poplatky v Itálii

Říká se, že všechny cesty vedou do Říma. Pokud sem letos míříte autem, určitě jste zvědaví, kolik vás to bude stát. Je potřeba do Itálie dálniční známka, a jak je to tedy s mýtným?

Dálniční známka do Itálie nebo mýto? Víme, jak je to letos!

Je potřeba pořídit dálniční známku do Itálie?

Většina dálnic v Itálii je zpoplatněných. Poplatky za využití italských dálnic však nejsou (na rozdíl od České republiky, Maďarska nebo Slovinska) vybírány formou dálniční známky, ale prostřednictvím mýta a mýtných bran.

Měli byste vědět: Na dálnici A36 Pedemontana Lombarda nejsou standardní mýtné brány ale tzv. free flow systém, kdy je pouze naskenována SPZ vozidla a mýtné je následně potřeba uhradit na internetu. Jak zaplatit zjistíte na webu apl.pedemontana.com.

Dálniční známky nejsou v Itálii potřeba. Přesto za průjezd zaplatíte

Jak už jsme zmínili výše, dálniční známky v Itálii neexistují. Při průjezdu zpoplatněnými úseky dálnic je ale potřeba zaplatit mýtné. Povinnost platit mýtné se v Itálii vztahuje na motocykly, osobní vozidla do 3,5 tuny a vozy nad 3,5 tuny, ale také autobusy.

Které dálnice jsou v Itálii zpoplatněné?

Na rozdíl třeba od Polska, kde je zpoplatněno jen několik úseků dálnic, v Itálii za průjezd zaplatíte prakticky u všech. Výjimkou je pouze úsek dálnice ve směru od Salerna jižně do Kalábrie a Sicílie, kde je průjezd zdarma. Na zpoplatněných úsecích jsou vybírány poplatky podle kategorie daného vozidla a ujetých kilometrů.

Náš tip: Na webu autostrade.it najdete interaktivní mapu, kde jsou označeny všechny dálnice v Itálii.

🇮🇹  Itálie - dálniční známky a mýtné poplatky

Itálie - mýtné za 100 km
Motocykl Osobní auto Osobní auto s přívěsem Dodávka Dodávka s přívěsem
8,00 €
201,32 Kč
Kalkulačka
Kalkulačka

Kolik zaplatíte za jízdu po italské dálnici?

Výsledná cena mýtného závisí na délce trasy, kterou chcete po dálnicích urazit a taky na kategorii vozidla. Přesnou cenu mýtného v Itálii zjistíte pomocí plánovače tras na webu autostrade.it. Jak vypadají orientační ceny mýtného v letošním roce u nejoblíbenějších italských úseků, mapuje následující tabulka.

Ceny mýtného na nejoblíbenějších italských úsecích dálnic

Ceny mýtného na nejoblíbenějších trasách v Itálii v roce 2023
TrasaPočet kmCena mýtného pro osobní automobil
Milano - Bari877 km65,50 eur
Brennero – Řím715 km50,90 eur
Milano - Řím563 km42,60 eur
Brennero – Rimini479 km33,40 eur
Sanremo - Milano269 km25,60 eur
Tarvisio – Venezia217 km18,30 eur

V Itálii jsou zpoplatněny i některé tunely

Kromě dálnic jsou v Itálii zpoplatněny zvlášť také některé tunely na severu Itálie. O které tunely jde, mapuje následující tabulka.

Ceny mýtného ve vybraných tunelech na severu Itálie
Název tuneluCena pro osobní automobilCena pro motocykl
Tunnel du Fréjus    47,40 eur31,40 eur
Mont Blanc Tunnel    47,10 eur31,00 eur
Great St. Bernard Tunnel31,00 eur18,50 eur
Tunnel Munt la Schera16,00 eur13,00 eur
Brenner motorway10,00 eur07,00 eur

Jak dálniční poplatky v Itálii uhradit?

Placení mýtného v Itálii je nesmírně jednoduché. Na začátku placeného úseku označeného jako Alt Stazione obdržíte v mýtné bráně lístek. Na konci placeného úseku jej v další bráně vrátíte a dálniční poplatek uhradíte v hotovosti, platební kartou nebo zařízením Telepass.

Jednotlivé jízdní pruhy jsou barevně označeny podle způsobu platby v daném pruhu:

  • Modré pruhy označují možnost platby kartou
  • Bílé pruhy jsou určené pro platbu v hotovosti
  • Žluté pruhy jsou obvykle bez čekání a značí platbu zařízením Telepass
Mohlo by vás zajímat: Pokud se platba kartou nezdaří, obdržíte u turniketu lístek s instrukcemi, jak poplatek uhradit zpětně do 15 dní.

Jak vysoké jsou pokuty za nezaplacení mýtného?

Platba mýtného kartou může být poměrně komplikovaná, protože automat neakceptuje všechny druhy platebních karet. Pokud se vám tedy zaplatit kartou nepodaří, platbu dle instrukcí na lístečku uhraďte dodatečně co nejdříve. Pokud totiž neuhradíte mýtné ani ve lhůtě 15 dnů, hrozí vám pokuta ve výši od 87 až do 345 EUR.

Nezapomeňte před cestou na kvalitní pojistku!

Nyní už víte, že dálniční známka není v Itálii potřeba. Známá je vám také orientační cena za mýtné u nejoblíbenějších italských úseků dálnic. Ještě před tím, než ale vyrazíte na cestu, nezapomeňte si sjednat kvalitní cestovní pojištění. Jak ho v záplavě nabídek odhalit, jsme vám radili v jednom z dřívějších článků.

  Cestovní pojištění na dovolenou do Itálie

Pokud sem cestujete autem, sjednejte si k němu i připojištění, které bude krýt rizika, jež vás mohou na cestách potkat. Zmíněná rizika můžete připojistit v rámci klasického cestovního pojištění, případně si sjednat krátkodobé havarijní pojištění. Vždy ale vybírejte takovou pojistku, která bude spojena s vysokými limity krytí a bude nabízet rozšířenou asistenci.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: autostrade.it, apl.pedemontana.com.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články