PRÁCE 🧰

Pokuta z Itálie a kdy dojde k promlčení? (2020)

26. 12. 2020 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Pokuty ze zahraničí Cesta do Itálie Dopravní předpisy v Itálii

Pokuta za cokoliv je pro každého motoristu určitě nepříjemná věc a bohužel vás stojí zbytečný výdaj navíc. Co však dělat, když vám přijde pokuta z Itálie a může dojít k jejímu promlčení?

Pokuta z Itálie a její promlčení

Existující platforma EUCARIS, která byla zřízena pro Evropskou unii, slouží k výměně informací z národních registrů vozidel. Státy na této platformě sdílí informace o dopravních přestupcích z oblasti bezpečnosti silničního provozu. Funguje to tak, že pokud se se svým vozidlem dopustíte dopravního přestupku na území jiného státu v Evropské unii, který je přitom zachycen dopravní kamerou, tamní orgán pak přes zmíněnou platformu požádá českou stranu o informace o vás

Stejně to funguje i v případě, že si v zahraničí zapůjčíte vozidlo, akorát s rozdílem, že informace o řidiči poskytuje příslušnému správnímu orgánu přímo pronajímatel vozidla. Pronajímatel vám poté naúčtuje sankční poplatek kolem 60 €, který vyplývá ze smlouvy o pronájmu dopravního prostředku.

Jak zaplatit pokutu převodem do Itálie

Plány tohoto celoevropského informačního systému jsou ovšem mnohem rozsáhlejší. Kromě předávání vybraných pokut, bojují proti terorismu, proti stáčení tachometrů nebo si dokonce mohou vyměňovat informace o podnikatelích v nákladní dopravě. Ne všechny státy však tento sytém využívají. Mezi státy nejvíce využívající evropského přeshraničního předávání informací o přestupcích Eucaris jsou kromě Itálie také Německo, Rakousko, Belgie, Portugalsko nebo i Maďarsko.

V Česku se však tento sytém pro cizince moc nepoužívá. Mohou za to nejen neexistující automatizované systémy měření rychlosti nebo hlídání průjezdu na červenou na semaforech, ale i neschopnost ze strany příslušných orgánů. V některých městech však už cizince dohledat mohou (např. Valašské Meziříčí, tunel Ostrava Klimkovice, apod.).

Pokuta z Itálie a její promlčení

Mohlo by se vám hodit: Vyrážet autem do Itálie bez pojištění je dost nezodpovědné a riskantní. Sjednejte si kvalitní cestovní pojištění a buďte na svoji cestu vždy připraveni. S výběrem ideálního cestovka vám dokáže pomoci online kalkulačka cestovního pojištění.

  Nejlepší cestovní pojištění do Itálie

Pokuta z Itálie

Na dopis s pokutou z Itálie můžete čekat klidně až rok. Pokud je řidič o svém dopravním přestupku informován písemně dopisem, ve kterém je uvedeno datum, čas, fotografie z kamerového záznamu a vyměřená pokuta, doporučujeme zaplacení pokuty rozhodně neignorovat. V některých případech hrozí také udělení trestných bodů, či dokonce zákaz řízení na území odpovídajícího státu. Někteří odborníci dokonce doporučují pokutu zaplatit a až poté se dohadovat o jejím případném anulování. Jelikož se za včasné zaplacení totiž udělené taxy mohou výrazně snížit, naopak při záměrném nezaplacení se zvyšují.

Pozor také na kouření v autě přepravující děti či těhotné ženy. V Itálii vám při tomto hrozí pokuta až 5 000 €.

Promlčení italské pokuty

K promlčení pokuty může podle některých odborníků dojít až 5 let od spáchání přestupku. Pozor však na podvodné vymahačské společnosti, které požadují uhrazení částky (obvykle ve výšce stovek eur). Tyto společnosti ovšem pouze využívají nevědomosti řidiče a někde v rohu malým písmem samy uvádějí, že vymáhání této pokuty je soukromou iniciativou a že je na uvážení příjemce dopisu, zda ji zaplatí. Na druhou stranu, Itálie často předává takové přestupky právě soukromým vymahačům, proto pokud si nejste jistí, doporučujeme se spojit s tamními úřady, či odborníky, kteří vám s takovým problémem následně pomohou.

Pokuta z Itálie a její promlčení

Naše doporučení: Pokud plánujete jet do Itálie autem, nespoléhejte na štěstí a sjednejte si pro jistotu i připojištění. To vám pomůže například v případě poruchy, vandalismu nebo odcizení vozu. Zmíněná rizika můžete buď připojistit v rámci cestovního pojištění, nebo využijte krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj médií: unsplash.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články