PRÁCE 🧰

Dálniční poplatky na Slovensku: Koho se týkají a jak je uhradit v roce 2024?

26. 3. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Placené dálniční úseky

Celková délka dálnic na Slovensku je v současné době přibližně 600 km. Pokud se sem v letošním roce vydáváte na dovolenou nebo budete Slovenskem pouze projíždět do cílové destinace, měli byste vědět, jaké dálniční poplatky je tady potřeba uhradit.

Jak je to letos na Slovensku s dálničními poplatky?

Kdo je povinen platit dálniční poplatky na Slovensku?

Na Slovensku, stejně jako třeba v Maďarsku nebo v Česku, jsou poplatky za zdejší dálnice hrazeny formou elektronických dálničních známek a mýta.

Pořízení e-známky je povinné pro všechna dvoustopá motorová vozidla o hmotnosti do 3,5 tuny, a to včetně vozidel kategorie M1 a N1, která se pohybují po dálnicicíh D1, D2, D3 a D4 a rychlostních silnicích R1, R2, R4 a R6.

Dálniční poplatky na Slovensku prostřednictvím mýta potom hradí nákladní vozidla nebo vozidla s hmotností nad 3,5 tuny. Kromě dálnic D1, D2, D3 a D4 a rychlostních silnic R1, R2, R4 a R6 jsou mýtem zpoplatněné i některé obchvaty a několik silnic prvních tříd (51 a 75).

Jak hradit slovenské dálniční poplatky u vozidel do 3,5 tun?

Řidiči těchto vozidel jsou povinni opatřit si elektronickou dálniční známku, která je v letošním roce vyjde na 12 eur (desetidenní známka), 17 eur (třicetidenní známka) nebo 60 eur (roční známka od 1. 1. 2024 do 31. 1. 2024 nebo známka na 365 dní).

Ceny a platnosti dálničních známek na Slovensko pak pro lepší přehlednost mapuje následující tabulka:

🇸🇰  Slovensko - dálniční známky a mýtné poplatky

Slovensko - dálniční známka 1 rok
Osobní auto Osobní auto s přívěsem Dodávka Dodávka s přívěsem
60,00 €
1 509,90 Kč
Koupit online
Koupit online
Slovensko - dálniční známka 10 dní
Osobní auto Osobní auto s přívěsem Dodávka Dodávka s přívěsem
12,00 €
301,98 Kč
Koupit online
Koupit online
Slovensko - dálniční známka 30 dní
Osobní auto Osobní auto s přívěsem Dodávka Dodávka s přívěsem
17,00 €
427,80 Kč
Koupit online
Koupit online
Slovensko - dálniční známka 365 dní
Osobní auto Osobní auto s přívěsem Dodávka Dodávka s přívěsem
60,00 €
1 509,90 Kč
Koupit online
Koupit online

Jak zaplatit poplatek za dálnice na Slovensku?

Pokud se vás týkají poplatky za dálnice na Slovensku formou dálniční známky, nejjednodušším způsobem, jak ji pořídit, je její nákup v oficiálním e-shopu eznamka.sk.

Proces nákupu je velmi podobný jako u nás a detailně ho popisujeme v jednom z předchozích článků. Jakmile známku zaplatíte (platební kartou nebo přes aplikaci v chytrém telefonu), obratem obdržíte potvrzení na e-mail, který jste zadali v předchozích krocích.

Pokud nechcete nakupovat elektronickou dálniční známku na Slovensku online, můžete ji pořídit také na mnoha obchodních místech (např. čerpací stanice) a samoobslužných kioscích rozesetých zejména v příhraničních oblastech Slovenska.

Jak platí poplatky za dálnice na Slovensku vozidla nad 3,5 tun?

Řidiči vozidel nad 3,5 tun hradí poplatky za dálnice na Slovensku prostřednictvím mýta. Jeho sazba je vypočtena dle kategorie vozidla, hmotnosti a počtu náprav. Účtování probíhá prostřednictvím jednotky OBU, instalované ve vozidle.

Platbu je možno uhradit předem nahráním potřebných prostředků do mýtné jednotky, případně zvolit následnou platbu, v rámci které se mýtné účtuje poté, co vozidlo projelo zpoplatněným úsekem.

Zdroj info: eznamka.sk, emyto.sk, SkyToll.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články