PRÁCE 🧰

Kdo je povinen platit mýtné v Německu a roce 2024?

18. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Mýtné cestou na dovolenou

Věděli jste, že německá dálniční síť je s necelými 13 000 kilometry druhou nejdelší sítí v Evropě? Většina řidičů osobních automobilů za průjezd německými dálnicemi neplatí. Výjimkou jsou ovšem autodopravci a speditéři, na které se v Německu vztahuje mýtné. A ne zrovna malé.

Kdo musí v Německu platit mýtné v roce 2024?

Jak je to s mýtem v Německu pro osobní automobily?

Pokud se chystáte do Německa běžným osobákem, nepotřebujete dálniční známku ani se na vás nevztahuje povinnost platby mýta. O mýtném v Německu pro osobní automobily se sice diskutuje zhruba od roku 2020, v roce 2024 ale stále platí, že osobní automobily (až na některé výjimky – viz níže) mají průjezd německými dálnicemi zdarma.

Osobáky musí v Německu platit pouze za průjezd dvěma tunely

Za vozidla do 3,5 t se platí mýtné pouze za průjezd tunely Herren a Warnow v severní části země. Za průjezd prvním zmíněným je potřeba uhradit 2,10 eur, poplatek u tunelu Warnow se pohybuje od 3,70 do 4,70 eur dle ročního období.

Mýtné za průjezd zmíněnými je možné uhradit různými způsoby. Jednou z možností je zaplatit mýtné na místě na mýtných stanicích. Tam jsou zpravidla k dispozici mýtné terminály, kde je možné platbu provést. Alternativně je možné mýtné uhradit také elektronicky přes jednotku OBU instalovanou ve vozidle.

Mýto se v Německu bude letos týkat větší skupiny vozidel

Německé silnice denně projede obrovské množství nákladních aut. V reakci na ně zavedla německá spolková vláda k 1. lednu 2005 mýtné pro nákladní vozidla. To se nejprve týkalo dálnic a některých silně frekventovaných silnic, které od července 2018 následovaly všechny ostatní spolkové silnice.

Německé mýto se nazývá „LKW Maut“ a jeho provozovatelem je společnost Toll Collect GmbH. Mýto v Německu platí všechna nákladní vozidla s celkovou hmotností nad 7,5 t. Nově by této povinnosti měla podléhat též vozidla nad 3,5 tun, pro která začne platit povinnost mýtného v Německu od 1. července 2024.

Věděli jste, že: Poplatky za jízdu po dálnicích v prosinci minulého roku citelně stouply. Promítl se do nich totiž příplatek za emise oxidu uhličitého. Ceny mýtného v Německu se pro některé dopravce zvýšily až o 83 %! Porovnání sazeb mýta před úpravou a po ní, přehledně mapuje následující tabulka uveřejněná na webu Toll-collect.de.

Od čeho se odvíjí německé mýto?

Mýtné v Německu se od 1. prosince 2023 vypočítává ze vzdálenosti ujeté vozidlem po zpoplatněných silnicích a sazby mýtného v centech na kilometr, která zahrnuje vždy podíl nákladů za způsobené emise CO2 (způsob, jak určit emisní třídu vozidla najdete v němčině zde), znečištění ovzduší, nákladů za hlukovou zátěž a nákladů za infrastrukturu.

Pro výpočet mýtného v Německu můžete využít kalkulátor

S vyhledáním konkrétní sazby mýta, které musíte v Německu v roce 2024 uhradit, pomůže online nástroj v podobě kalkulátoru, který naleznete na webu Toll-collect.de. Do zmíněného nástroje stačí zadat emisní třídu CO₂ vozidla, třídu konkrétní znečišťující látky, nápravu a hmotnost vozidla.

Mohlo by vás zajímat: Od placení mýta jsou v Německu osvobozeny například autobusy, vozidla používaná výhradně k zábavné a cirkusové činnosti, vozidla armády, policie, hasičských sborů a vozidla určené k humanitární pomoci či zmírnění nouzového stavu.

Jak zaplatit německé mýto v roce 2024?

Řidiči, na které se povinnost platit německé mýto vztahuje, ho mohou uhradit online na webových stránkách Toll Collect, kartou DKV CARD, pomocí aplikace Toll Collect App v chytrém mobilním telefonu nebo tabletu nebo na parkovištích prostřednictvím platebních terminálů.

Možností je také vyúčtování přes tzv. pohledávkové konto nebo inkasní příkaz, kdy společnost Toll Collect strhává prostřednictvím standardního inkasního příkazu SEPA splatné částky z bankovního účtu.

Méně známou a využívanou možností je platba z kreditní karty (je nutná smlouva s konkrétním vydavatelem), případně platba z karty tankovací. I zde je potřeba uzavřít smlouvu s vydavatelem tankovací karty. Seznam akceptovaných karet najdete na webu toll-collect.de.

Zdroj info: toll-collect.de.
Zdroj médií: Depositphotos.
TR, 20. 3. 2024 18:37
Bohužel stupidita CZ a SK dopravců a absolutní amatérismus v podání spedičních firem zapříčiňuje to, že se jezdí stále za menší a menší peníze. Nějaká stavovská formanská čest, to je úplná utopie. Konkurence pouze taková, že dáte dopravci práci, ten ještě není na nakládce a už volá z nabídkou do firmy, kde má nakládat. Asi tak. Když bude v DE a kdekoli mýto 100Kč/km, český dopravce pojede za cenu, kterou mu dá spedice.

Podobné články