PRÁCE 🧰

Výhody a cena roční dálniční známky

8. 3. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Každý, kdo chce užívat české dálnice, musí mít zaplacený dálniční poplatek. Nově od loňského roku už nejsou v platnosti papírové známky, nýbrž ty elektronické.

Roční dálniční známka - výhody a cena

Články na téma platnost dálniční známky:

  1. Dálniční známka na 1 den
  2. Dálniční známka platnost
  3. Roční dálniční známka - výhody a cena - právě čtete
  4. Jak zjistit, jestli vám platí roční dálniční známka?
  5. Ověření platnosti dálniční známky

Roční dálniční známka se vyplatí každému, kdo často právě dálniční úseky využívá. Je to ta nejekonomičtější varianta, než si složitě kupovat měsíční vinětu nebo počítat s tou týdenní. Navíc, koupíte ji na rok a nemusíte se o ní už starat. Ale pozor. Letošní rok by řada z řidičů mohla mít problém, protože si loni koupili známku v únoru, přesně v době, kdy té papírové odzvonilo. Je tak vhodné si zkontrolovat, jestli nepatříte mezi tyto jedince, abyste se vyhnuli případně pokutě a dálniční známku koupili novou.

Snadná kontrola platnosti

Pokud už nemáte účtenku od platby a nejste si jistí, kdy platnost končí, pak si to můžete snadno a pohodlně z domova ověřit. Stačí jít na stránky edálnice a do správného políčka pro kontrolu zaplacené dálničky zadat SPZ svého vozu. Tam vám následně vyskočí přesné datum i čas, do kdy platnost trvá. Podle toho se následně můžete zařídit. Navíc se blížícího se data ukončení nemusíte složitě dopočítávat, neboť systém zobrazí i přesný počet dní, za jak dlouho vyprší platnost.

Kdo byl prozíravý už při koupi elektronické dálniční známky a uvedl svůj mail, tomu přijde právě do jeho schránky upozornění o brzkém vypršení platnosti. Ale pozor, tato zpráva přijde pouze lidem, kteří zaškrtli políčko, že email chtějí dostat. Ostatní mají bohužel smůlu, případně si upozornění mohou nastavit později, ale musí mít u sebe účtenku, aby se pomocí PIN dostali do rozhraní úprav.

Výhody roční dálniční známky

Výhodou roční známky je také to, že platí 365 dní, to znamená, že ji můžete zaktivovat, kdy se vám to bude zrovna hodit a nemusí to být nutně od 1. února jako v případě té papírové. Předtím totiž docházelo k situacím, kdy jste si koupili roční známku třeba v průběhu roku, ale byli jste tím znevýhodnění oproti ostatním, protože její platnost byla jen do konce ledna. Nyní je platnost klouzavá, pokud si ji aktivujete od dubna, bude vám platit do dubna příštího roku. Další výhodou je také výrazné ušetření nákladů.

  • roční poplatek - 1500 korun
  • měsíční poplatek - 12 x 440 = 5280 korun

Rozdíl částky je tedy na první dobrou viditelný a markantní.

Pokuta je docela mastná

Pozor si dejte na jízdu bez zaplaceného poplatku. V takovém případě hrozí pokuta 5 tisíc korun na místě a nebo ve správním řízení vás čeká čtyřnásobek - to už rodinný rozpočet zasáhne výrazněji.

Zdroj info: eDálnice.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články