PRÁCE 🧰

Srážky se zvěří jsou díky vlkům méně časté. Dramaticky totiž snižují jejich riziko

21. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Zatímco meziročně počet sražené zvěře v Česku nijak dramaticky nerostl, škoda, kterou tyto nehody generují, se citelně zvýšila. Nejčastěji pod koly motoristů končí srny. Největší škodu pak způsobují divočáci. Příroda má ovšem v rukávu jedno eso, které motoristům nahrává do karet.

Motoristé, poděkujte vlkům! Snižují totiž riziko střetu se zvěří

Srnčí zvěř dominovala

Podle tzv. SRNA indexu, který dvakrát ročně aktualizuje Centrum dopravního výzkumu a Generali Česká pojišťovna, se z 80 % na karambolech aut za poslední pololetí podílela srnčí zvěř. Meziročně více srážek hlásily v Ústeckém (899 vs. 924), Královéhradeckém (588 vs. 624), Středočeském (1557 vs. 1622) a Moravskoslezském kraji (778 vs. 815).

Vzrostla také průměrná škoda vyplacená z autopojištění (povinné ručení + havarijní pojištění), která za letošní rok překročila 46 000 Kč. Vyšší je i celková škoda: „Zatímco loni za shodné období srážky se zvěří způsobily škody za 395 milionů, letos je to už 438 milionů korun,“ upozorňuje Patrik Nauš, senior manažer likvidace pojistných událostí z Generali České pojišťovny. Důvodem jsou nepochybně dražší náhradní díly i energie.

Motoristé, poděkujte vlkům! Snižují totiž riziko střetu se zvěří

Srážka se zvěří je díky vlkům méně pravděpodobná

Jakou roli ale v téhle problematice sehrávají zmínění vlci? Podle studie zveřejněné Sborníkem Národní akademie věd Spojených států Amerických (Proceedings of the National Academy of Sciences of The United States of America, zkráceně PNAS) přispívají tyhle psovité šelmy zcela nečekaným a přesto originálním způsobem k tomu, aby se srnčí zvěř v okolí silnic netoulala.

Na tomhle místě pravděpodobně každého napadne, že riziko dopravní nehody je nižší díky tomu, že srnčí zvěř přece patří na menu chlupatých predátorů. To ovšem není tak úplně pravda. Hlavním důvodem je způsob, jakým vlci zvěř loví. Poměrně často se totiž pohybují podél člověkem vytvořených věcí (např. silnic či potrubního vedení) a srnčí zvěř se z pochopitelných důvodů těmto místům vyhýbá. Kdo by taky stál o to narazit na hladového vlka…

Motoristé, poděkujte vlkům! Snižují totiž riziko střetu se zvěří

Jak moc jsou vlci efektivní?

Příchod vlků snížil množství srážek se zvěří o 24 %, což znamená ekonomický benefit 63krát větší, než jsou ztráty způsobené prokázanou škodou, kterou vlci způsobí predací dobytku,“ píše ve zmíněné studii PNAS. I když studie primárně sledovala vlky v USA, čeští motoristé nemusí zoufat! Vlci se do Česka znovu po mnoha letech podle posledních informací konečně vracejí.

Ba co víc – daří se jim tu takovým způsobem, že jen letos přivedli na svět několik desítek nových mláďat. Ochránci přírody zaznamenali největší „vlčí boom“ zejména na území Zlínského a Moravskoslezského kraje. I to je dobrá zpráva pro zdejší motoristy. Zlínský kraj, konkrétně tedy jedna silnice u známého lázeňského městečka, totiž dlouhodobě opanuje první místo v počtu nehod, kdy pod koly aut skončila právě srnčí zvěř.

Zdroj info: Centrum dopravního výzkumu, Generali Česká pojišťovna.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články