PRÁCE 🧰

Sváteční jezdec: co vás čeká, když ho potkáte na silnici

1. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pár dní v roce provoz i atmosféra na silnicích zhoustne ještě víc než obvykle. Proč? Protože vyjedou také ti, kteří mají většinu času své vozy zaparkované v garáži. Typicky kolem Velikonoc, které máme téměř za rohem. Jak už jste asi správně vytušili, řeč je o svátečních řidičích.

Zejména velikonoční svátky jsou obdobím koledování a návštěv příbuzenstva. To se často neobejde bez nutných přesunů autem, a tak za volant sednou i ti, kteří řídili naposledy kolem Vánoc nebo na Dušičky. Poznáte je většinou podle pomlázky a košíku s barevnými vajíčky za zadním oknem nebo nezbytného klobouku. A samozřejmě i podle stylu jízdy.

Rychlost jízdy

Sváteční jezdci rozhodně nepatří k těm, kteří budou překračovat povolenou rychlost. Naopak. Jejich jízda bude o pár (desítek) kilometrů za hodinu nižší než říkají předpisy. A to jistě zvedne mandle nejednomu spěchajícímu motoristovi. V tomto případě je rozhodně lepší možností než agresivní a nebezpečné předjíždění, nechat si pro své cesty dostatečnou časovou rezervu.

Nevyzpytatelnost svátečního řidiče

Dalším znakem svátečních řidičů je nevyzpytatelnost jejich jízdy. Když si například na poslední chvíli vzpomenou, že chtěli odbočit, už jim nezbyde čas na zapnutí blinkru. Stejné to může být i v případě, že napoprvé netrefili správný pruh před větší křižovatkou. A občas také nedají přednost v jízdě tam, kde by měli. Nebo naopak nečekaně brzdí a pouští přijíždějící auta, i když jsou na hlavní. Samozřejmě, že případná nehoda by byla jejich chyba, ale když budete předvídat a necháte si dostatečný odstup, můžete se komplikacím vyhnout.

Kruhové objezdy

„Specialitou“ svátečních řidičů jsou také kruhové objezdy. S předností při nájezdu většinou problém nemají. Horší je to s použitím směrovek při výjezdu. Někdo na ně zapomene úplně a další pro jistotu zapne levý blinkr na celou dobu jízdy po kruháči. Proto opět buďte ve střehu a nechte si raději větší odstup.

Pokud nějakého svátečního jezdce na silnici potkáte, nenechte se jím rozhodit. Jako zkušení řidiči se naopak snažte svou jízdou pomoci těm, kteří tolik naježděno nemají. Třeba už tím, že jim poskytnete dostatečný prostor. Troubení a významná gesta nevyježděným účastníkům provozu také ke klidu nepřidají. Berte to tak, že tohle období je tu jen párkrát do roka, tak si raději obrňte nervy dopředu a zachovejte si i přes nečekané situace klidnou hlavu.

Zdroj médií: freepik.

Podobné články