PRÁCE 🧰

Cestovní pojištění na Slovensko: Krýt by mělo zásah horské služby i odpovědnost

26. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta na Slovensko Cestovní pojištění na Slovensko

Slovensko nabízí nespočet možností trávení letní i zimní dovolené. Pokud se sem také v dohledné době chystáte, pravděpodobně budete přemýšlet, jestli je potřeba vycestovat s komerčním cestovním pojištěním. Pokud nechcete, aby se dovolená proměnila v noční můru, s jeho sjednáním dlouho neotálejte.

Jak správně nastavit cestovní pojištění na Slovensko?

Články na téma cestovní pojištění na Slovensko:

  1. Cestovní pojištění na Slovensko - je potřeba nebo ne?
  2. Víte, kolik zaplatíte za cestovní pojištění na Slovensko?
  3. Jak správně nastavit cestovní pojištění na Slovensko? - právě čtete
  4. Je potřeba cestovní pojištění na Slovensko? Rozhodně ano! - již brzy

Je nutné cestovní pojištění na Slovensko?

To je pravděpodobně ta vůbec nejčastější otázka, která napadne každého, kdo se sem vydává trávit letní nebo zimní dovolenou. Slovenský soused je nám sice blízký jazykem i tradicemi, v některých případech je ale potřeba počítat s jistými specifiky.

Typickým případem je třeba slovenská Horská záchranná služba, která je soukromým subjektem a její zásahy proto nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, jak je tomu u nás. Účty za zásahy horských záchranářů se potom šplhají do stovek i tisíců eur.

Pokud tedy zvažujete, zda je potřeba cestovní pojištění na Slovensko, rozhodně se dlouho nerozmýšlejte. Aby ale vaše dovolená proběhla v klidu a bez zbytečných komplikací, poradíme, jak „cestovko“ správně nastavit.

Co všechno by mělo krýt cestovní pojištění na Slovensko?

Kvalitní cestovní pojištění na Slovensko kryje nejen výdaje spojené s lékařským ošetřením nebo pobytem ve zdravotnickém zařízení (tzn. léčebné výlohy), ale i řadu dalších rizik. Zmínit musíme třeba pojištění odpovědnosti, které se týká případů, kdy způsobíte škodu třetí osobě (na zdraví, životě i majetku) a třeba na italské sjezdovky vás bez něj vůbec nepustí.

Pokud vyrážíte na Slovensko autem, důležité je i jeho pojištění. Pro tyto případy si můžete sjednat krátkodobé havarijní pojištění (pokud si to celoroční neplatíte v Česku), případně cestovní pojistku rozšířit o připojištění, které bude krýt nejčastější rizika spojená s cestováním autem.

  Krátkodobé havarijní pojištění online

Chystáte se na horách lyžovat, jezdit na snowboardu nebo se oddávat dalším zimním sportům? Překontrolujte, zda vybraná pojistka kryje také je. Zimní sporty totiž nejsou u levnějších pojistek samozřejmostí. A pokud se vám tedy stane úraz během jejich provozování, pojišťovna vám s největší pravděpodobností nevyplatí ani korunu.

Při výběru vhodného cestovního pojištění překontrolujte také to, zda je v něm zahrnuto riziko poškození nebo odcizení vybavení. Pokud opravdu k pojistné události dojde, myslete také na to, že pojišťovna bude zkoumat, zda jste měli vybavení dobře zabezpečené, případně jste si o jeho odcizení vyloženě neříkali. Když například necháte lyže před horskou hospůdkou a během popíjení punče vám je nějaký nenechavec odcizí, od pojišťovny nedostanete ani korunu.

Pojištění zásahu horské služby na Slovensku nepodceňujte

Závěrem doplníme důležitou informaci týkající se již zmíněného pojištěné zásahu horské služby na Slovensku. Toto riziko většinou nebývá součástí základních balíčků cestovního pojištění. Proto je potřeba překontrolovat, zda vybrané pojištění na Slovensko zásah horské služby kryje, případně toto riziko připojistit samostatně.

Závěrem jen dodáme, že pokud se během pobytu v zahraničí zraníte a horská služba vás sveze dolů pod svah a za takový zásah vystaví fakturu, rozhodně zamiřte do zdravotnického zařízení, které vám doporučí pracovník asistenční linky vaší pojišťovny. Pokud totiž pojišťovně nepředložíte lékařskou zprávu, fakturu od horské služby budete muset uhradit z vlastní kapsy.

  Nejlepší cestovní pojištění na Slovensko

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články