PRÁCE 🧰

Čím se liší RunFlatové pneumatiky od klasických?

31. 5. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Typy pneumatik Rádce motoristy

Tento článek bude zkoumat rozdíly mezi dojezdovými RunFlat pneumatikami a běžnými pneumatikami, abyste se mohli lépe rozhodnout, zda jsou pro vás vhodné.

RunFlat pneumatiky - čím se liší od běžných?

Pneumatiky jsou důležitým bezpečnostním prvkem každého automobilu, a je důležité si vybrat ty správné pro vaše potřeby. RunFlat pneumatiky nabízejí větší bezpečnost a pohodlí, ale také přicházejí s určitými zápory.

RunFlat pneumatiky se v první řadě od běžných pneumatik liší tím, že umožňují jízdu i v případě defektu. Tyto pneumatiky mají speciální konstrukci, která jim umožňuje udržet tvar a stabilitu, když dojde k úniku vzduchu. To znamená, že řidiči mohou jet dál bez nutnosti výměny kola, avšak s omezenou rychlostí, což může být výhodou zejména v noci nebo v obtížných podmínkách. Tyto speciální pneumatiky pomohou řidičům získat kontrolu nad vozidlem i při defektu, což snižuje riziko nehody.

Každý výrobce pneumatik si dojezdové pneumatiky značí dle svého. Většinou se však používá sjednocený název Run-flat.

Run-flat pláště - označení u výrobců
VýrobceOznačení
Pirelli, BridgestoneRFT, RunFlat, DriveGuard
MichelinZP
ContinentalSSR/CSR
GoodyearROF/EMT
Dunlopd/RoF
VredesteinVRFC

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Výhody a nevýhody použití pneu RunFlat

V případě, že dojde k defektu pneumatiky, je nutné omezit rychlost na 80 km/h, aby byla jízda nadále bezpečná. Vzdálenost, kterou můžete ujet na píchnuté pneumatice, se pohybuje od 50 do 90 km, v závislosti na typu vyztužení. Tato vzdálenost by měla být využita pouze pro dopravu do nejbližšího pneuservisu pro její vyměnění. Po ujetí této vzdálenosti je nutné pneumatiku opravdu vyměnit. Jízdou bez tlaku se totiž RunFlat pneumatiky výrazně opotřebovávají a dochází k trvalému poškození vnitřní struktury.

Tyto pneumatiky jsou vyrobeny z kvalitnějších materiálů a jsou navrženy tak, aby zůstávaly funkční i v případě defektu, což se projevuje v ceně. RunFlat pneumatiky jsou výrazně dražší než běžné pneumatiky, což může být pro některé řidiče limitujícím faktorem. RunFlat pláště nemůžete obout na jakékoliv auto. Tyto pneumatiky vyžadují přítomnost systému aktivní kontroly tlaku v pneumatikách TPMS (systém monitorování tlaku v pneumatikách), nebo kontroly pasivní přes ABS. To kvůli tomu, že by si ani zkušený řidič nemusel všimnout defektu a nesnížil by svou rychlost, kterou je při jízdě na dojezdové pneumatice potřeba snížit.

V závěru lze říci, že při rozhodování o tom, zda si koupit RunFlat pneumatiky, by řidiči měli zvážit své potřeby a rozpočet a zda je pro ně výhodnější investovat do dražších pneumatik nebo zda postačí běžné pneumatiky.

Zdroj info: Pneumatiky, Oponeo, odborník.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články