PRÁCE 🧰

Univerzální pneu - co na to zákon a podle čeho je poznat

29. 4. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Typy pneumatik Rádce motoristy

Univerzální pneumatiky, jinak řečeno také celoroční pláště jsou gumy, které je možné používat celý rok bez ohledu na počasí. Jak jsou na tom však univerzální gumy se zákonem a jak je poznat?

Univerzální pneumatiky

Komu se vyplatí univerzální pneumatiky na auto?

Univerzální pneu jsou určeny především pro řidiče, kteří za rok najedou opravdu málo (méně než 10 000 kilometrů) a nevyplatilo by se jim vlastnit dvě sady gum. Řidiči si tak nízkým nájezdem totiž zimní ani letní pláště nesjedou na zákonný limit dřív, než pláště dosáhnou stáří pěti let. Po uplynutí pěti let je obecně vhodné pláště již vyměnit kvůli měnícím se vlastnostem směsi.

Vlastnosti univerzálních pneumatik

Univerzální pneumatiky jsou často hledanou volbou pro řidiče na konci letní nebo zimní sezóny. Tyto pneumatiky jsou navrženy tak, aby mohly poskytovat dobrý výkon jak na suchých, tak na mokrých silnicích a i na sněhu. Nejlepší jízdní vlažnosti však poskytnou ve městě – do hor se s levnějšími univerzálními pneumatikami na autě v zimě raději nevydávejte – to především z bezpečnostních důvodů. Rozhoně se na takových pláštích nevyplatí šetřit. Mnoho odborníků doporučuje si v případě univerzálních pneumatik připlatit za kvalitu.

Pláště s univerzální směsí jsou celkově spíš měkčí, a proto v létě dochází k většímu „sjíždění“, než je tomu u letních plášťů. V zimě ale univerzální pláště vydrží podstatně víc než zimní pneumatiky. Skutečnost, že při používání univerzálních pneumatik odpadá návštěva servisu kvůli přezouvání není tak úplně pravdivá. Pneuservis byste měli navštěvovat pravidelně minimálně jednou ročně, a to na vyvážení kol a zkontrolování, případně nastavení správné geometrie.

Levné celoroční pneu s dopravou zdarma

Univerzální pneumatiky a zákon

Univerzální pneumatiky je možné používat celoročně, a to i podle zákona. Je však nutné si pohlídat zejména v zimním období, tedy od 1. listopadu do 31. března, aby měli minimální hloubku dezénu 4 mm. Pokud je hloubka nižší, je možné celoročky používat už pouze jako „letní pláště“ a to doby, než se sjedou na méně než 1,6 mm.

Zdroj info: BestDrive, AZ pneu, Pneumatiky.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články