PRÁCE 🧰

Jaká je životnost celoročních pneumatik?

13. 10. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Základní informace k pneumatikám Rádce motoristy Zimní sezóna Péče o pneumatiky v zimě

Celoroční pneumatiky stále získávají na popularitě. Nejen, že nemusíte uskladňovat druhou sadu pneumatik, ale také nemusíte řešit zda je počasí vhodné na zimní, či letní pneu. Kolik ale vydrží nájezd celoroční pneumatiky?

Životnost celoročních pneumatik

Celoroční pneumatiky se na bočnici označují symbolem vločky a slunce, popřípadě i se spojením All Season. Toto pneu lze užívat jak v zimě, tak v létě. 

Nejdůležitější je nešetřit na pneumatikách, zvlášť u těch celoročních. Proto doporučujeme zainvestovat do moderních prémiových pneumatik, které se svou kvalitou vyrovnají přinejmenším těm nadprůměrným zimním i letním, a to i výdrží.

Kdy vyměnit celoroční pneumatiky?

Minimální dezén se ve znění zákona liší podle toho, co na silnici panuje za podmínky. Celoroční pneumatiky zákon neupravuje, pouze udává, že v případě souvislé vrstvy sněhu, ledu či podobných podmínek je nutné mít pneumatiky s označením M+S s minimální hloubkou dezénu 4 mm.

Odborníci doporučují zkontrolovat, jaká je hloubka dezénu pneumatik, před začátkem zimy. Pokud je hloubka méně jak 4 mm, je potřeba zvážit, zda nebude vhodné koupit nové pneumatiky.

Pokud se svými celoročními pneumatikami jezdíte na ledu či sněhu, musí být jejich dezén alespoň 4 mm. Jinak je zde zákonný limit, který je udáván pro letní pneumatiky, který činí minimální hloubku dezénu 1,6 mm (opět někteří odborníci doporučují měnit pneumatiky o 0,5 milimetru dřív.)

Levné celoroční pneu s dopravou zdarma

Jaký je nájezd u celoročních pneumatik?

I přes to, že výrobci pneumatik poskytují odhady o tom, kolik kilometrů může dezén vydržet, životnost celoročních pneumatik se může lišit. Životnost můžete ovlivnit nejen stylem jízdy, ale i tím, jestli jezdíte v chladném či teplém počasí. 

celoročních pneumatik se udává životnost běhounu od 64 000 do 160 000 km.

U vysoce výkonných celoročních pneumatik je životnost životnost přibližně od 64 000 do 112 000 km.

Bez záruky na životnost se prodávají nejvýkonnější celoroční pneumatiky, se kterými obvykle nenajedete více než 40 000 km.

Je potřeba tedy zvážit, jak dlouho byste chtěli, aby vám pneumatiky vydržely.

O velkém testu celoročních pneumatik 2019 můžete číst dále. 

Zdroj médií: pxhere.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články