PRÁCE 🧰

Maximální povolené stáří pneumatik

7. 4. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Základní informace k pneumatikám Rádce motoristy

Kromě mechanického poškození a hloubky dezénu je potřeba kontrolovat také stáří pneumatiky. Pneumatiky věkem mění své vlastnosti – na některých se mohou objevit drobné prasklinky a mohou takzvaně ztvrdnout. Jaké je maximální stáří pneumatik?

Maximální stáří pneumatik

Maximální stáří pneumatik zákon neurčuje, obecně se však nedoporučuje kupovat, ať už z druhé ruky, nebo jako „nové“ pneumatiky starší více než 10 let. Pozor také při skladování pneumatik. Stáří letních pneumatik se odvíjí od jejich skladování. Správně by v ideálních podmínkách pneumatiky stárnout neměly. Ideální podmínky pro skladování plášťů jsou suchá tmavá garáž s konstantní teplotou kolem 15 stupňů. Při ideálních podmínkách může skladovaná pneumatika vydržet klidně až 5 let bez jakékoliv změny. Michelin ve svém oficiálním dokumentu udává, že 1 rok skladování pneumatiky odpovídá asi 3 týdnům používání.

Jedny z nejlevnějších letních pneu na trhu s dopravou zdarma

Během provozu jsou pneumatiky mnohokrát vystaveny extrémním podmínkám a už asi po cca šesti letech od nasazení pláště zde může existovat jistá obava, zda už plášť není zteřelý, nebo je vlivem vnějších podmínek degradován tak, že by jízda s ním nemusela být bezpečná a hrozí zde velké riziko defektu, či jiného problému.

Jak zjistit stáří pneumatiky - aneb DOT není vše

Stáří pneumatiky lze poznat podle DOT kódu, který se nachází na bočnici pneumatiky. Označení DOT kód (Deparment of Transportation) je čtyřčíslí, které udává stáří pneumatiky s přesností na týdny. První dvě čísla z DOT kódu udávají zmíněný týden výroby, který je udáván v rozpětí od „01“ do „53“. Další dvě čísla pak informují o roku výroby pláště. (příklad DOT kódu – 3219 = 32. týden roku 2019) Pneumatiky, vyrobené před rokem 2000 jsou označovány pomocí tří čísel (318 = 31. týden roku 1998) - staré značení pneumatik nemělo ikonický trojúhelníček ◄ jako pláště dnes. DOT kód však není vše. Nemusíte každý rok kupovat nové pneumatiky. Podle výzkumů není žádný rozdíl mezi novými plášti a plášti tři roky starými.

Zdroj info: Pneuboss, Pneumatiky, Epremio, TireBuyer.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články