PRÁCE 🧰

Jak dlouho vydrží celoroční pneumatiky

17. 4. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Základní informace k pneumatikám Rádce motoristy

Jak název napovídá, celoroční pneumatiky jsou navrženy tak, aby poskytovaly skvělé jízdní podmínky bez ohledu na roční období nebo na to, zda je vozovka mokrá nebo suchá. Jak daleko však s celoročními pneumatikami dojedete a kdy je vhodné je vyměnit?

Životnost celoročních plášťů

Mnoho řidičů začíná v posledních letech mírných zim pořizovat celoroční pneumatiky. I přes to, že vás mnoho obchodníků láká na levné celoročky a to, že odpadá nutnost přezouvat, měli byste se mít na pozoru. Určitě se nenechte zlákat levnými celoročními gumami, ty vám totiž nemusí poskytnout to, co od nich čekáte.

Určitě si raději připlaťte za kvalitu, kterou nabízí ověření výrobci. Druhé tvrzení výrobců je však pravdivé. To, že odpadá nutnost přezouvání je sice pravda, ale pokud to převedete do reálných čísel, ušetříte vcelku asi 3 hodiny ročně a to ještě s velkou rezervou. Bohužel ani návštěva servisu vám v takovém případě neodpadne. Pneuservis byste totiž měli navštěvovat minimálně jednou ročně a to kvůli převážení kol, nastavení jejich geometrie, či kvůli zkontrolování funkčnosti tlumičů.

Kdo na celoročních pláštích opravdu ušetří?

Nákup celoročních pneumatik je pouze jednorázovou úsporou. Nesnažíme se vás tu přemluvit k tomu, abyste kupovali zvlášť zimní a letní pneu, avšak vás upozorňujeme, že pokud se pro celoroční pneumatiky rozhodnete, přezouvání a absence návštěvy pneuservisu rozhodně není hlavním argumentem pro jejich výběr. Je také dobré mít na paměti fakt, že celoroční pneumatiky opravdu používáte celý rok, tudíž jsou neustále vystavovány nejen UV záření, ale také mnoha dalším nepříznivým faktorům, které mohou životnost plášťů výrazně snížit.

S celoročními pneumatikami ušetří nejvíc ti, kteří za celý rok najedou méně než 10 000 kilometrů. V takovém případě by totiž takoví řidiči nesjeli zimní ani letní pláště na zákonný limit dřív, než jsou gumy starší pěti let. Tímto tak využijí životnost celoročních pneumatik na jejich úplné maximum. Bohužel je také nutné počítat s dalšími vlivy zvenčí, jako jsou například ostré předměty na vozovce.

Levné celoroční pneu s dopravou zdarma

Jak dlouho vydrží celoroční pneumatiky

Nájezd celoročních pneumatik není přesně daný, avšak je důležité zmínit, že pokud vyberete pláště s měkčí směsí, budou se v létě žvýkat (sjíždět) víc a rychleji než klasické letní gumy. V zimním období vám ale vydrží daleko víc než gumy zimní. Celoroční pláště od ověřených výrobců vám mohou podle odborníků a mnoha testů zajistit roční nájezd klidně i 90 000 kilometrů.

I přes to, že výrobci každých pneumatik poskytují odhady o tom, kolik kilometrů může dezén vydržet, životnost celoročních pneumatik se může lišit. Životnost můžete ovlivnit nejen stylem jízdy, ale i tím, jestli jezdíte v chladném či teplém počasí. Bez záruky na životnost se prodávají nejvýkonnější celoroční pneumatiky, se kterými obvykle nenajedete více než 40 000 km.

Zdroj info: Bridgestone Tire, Pneumatiky, Good Year.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články