PRÁCE 🧰

Nejlepší celoroční pneumatiky

2. 8. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Typy pneumatik Rádce motoristy

Celoroční pneumatiky mohou představovat dobrý kompromis. Tedy ne pro každého, ale spousta řidičů na ně může s klidem vsadit. Zastanou totiž roli jak letních, tak i zimních plášťů. Které univerzální pneumatiky jsou ty nejlepší?

Nejlepší celoroční pneumatiky

Ono to je s těmi celoročkami trochu těžké. Chtějí se po nich totiž dost protichůdné věci, a proto výrobci musejí hledat jakýsi kompromis. Rozhodně tak nelze očekávat, že se budou v zimě chovat jako plnohodnotné pneumatiky zimní a naopak za tropických letních veder zastanou beze zbytku funkci letních plášťů. Je holt nutné počítat s tím, že musí hrát dvě role a celoroční (univerzální) pneu se hodí jen někomu.

A jaké jsou tedy ty nejlepší celoroční pneumatiky?Velmi dobrou volbu představují mezi konkurencí pláště Michelin CrossClimate+. Jsou na úrovni lepších letních a chovají se skvěle i na mokré vozovce, za deště i excelentně brzdí. V testech tímto dost překvapily a lecjaké klasické letní pneumatiky se jim nevyrovnají. Vykazují i velmi dobrou odolnost proti opotřebení, což je patrně způsobeno tvrdší směsí. Všechna "letní" pozitiva jsou ale vykoupena horší ovladatelností na sněhu, kde ochotněji proklouznou. Stejně tak hlučnost není kdovíjak nízká. Tyto pláště bychom doporučili, pokud primárně přeci jen jezdíte v létě a přes zimu vyjíždíte jen zřídka. Při takovém využití dovedou poskytnout dobrou službu.

Jestli jste na tom přesně opačně - jezdíte hlavně v zimě a přes léto spíš ne, mohou vám vyhovovat pneumatiky Fulda MultiControl. Zvládají zastat funkci zimních plášťů, kde zejména trakcí a výkonem při brzdění rozhodně nezklamou. Naopak v letním období a za mokra nepodávají takové výkony, jako většina konkurentů. Nejsou ani hlučné, ani tiché, ale cenově představují velmi dobrou volbu.

Levné celoroční pneu s dopravou zdarma

Jaké další modely můžeme zařadit do kategorie nejlepších celoročních pneu? Pokud máte opravdu vysoké nároky a chcete optimální rozložení kvalit mezi výkonem na sněhu i za veder, pak byste měli vsadit na Continental AllSeasonContact. Ať bude venku bílo nebo 30 stupňů ve stínu, můžete relativně v klidu vyjet. Tyhle pláště nepřekvapí nic a jako bonus mají nízký valivý odpor i hlučnost. To znamená, že zbytečně nesnižují spotřebu paliva a na dálnici neotravují rámusem z podběhů víc, než je nutné. A překvapivě nemají nijak závratnou cenovku. Není problém najít gumy s horšími vlastnostmi, za které zaplatíte víc.

Jakékoliv pláště ale přestávají správně fungovat v případě, že jsou podhuštěné, nebo naopak přehuštěné. Stejně tak nesvědčí trakci ani rozhozená geometrie a obecně špatný stav podvozku. Až pokud je vůz technicky v pořádku, tak pneumatiky mohou správně plnit svoji funkci.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články