PRÁCE 🧰

Jak nastartovat auto přes kabely

8. 2. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat nabíječku baterií Pomocníci startu Startovací kabely Auto-moto baterie a nabíjení

Startování auta přes kabely není žádná věda. Je to v zásadě velmi jednoduché, přesto jsou věci, které je potřeba si ohlídat, a to jak u startu, tak při výběru kabelů.

Jak nastartovat auto přes kabely

Postup startování auta přes kabely

  1. Připravte obě auta. K tomu s vybitou autobaterií přistavte auto startovací tak, aby mělo otevřenou přední kapotu, byla přístupná autobaterie a motor běžel na volnoběh. Samozřejmě bude potřeba zvednout kapotu i u vybitého vozidla a zpřístupnit jeho autobaterii.
  2. Vezměte kladný kabel, bývá červený, a připojte jednu jeho svorku na kladný pól autobaterie vybitého auta. Druhou svorku připojte na kladný pól auta s nabitou autobaterií.
  3. Vezměte záporný kabel, tedy většinou ten černý, a pozor, teď to bude opačně. Napřed připojíte svorku na záporný pól baterie vozidla, které má autobaterii v pořádku, poté druhou svorku na záporný pól baterie auta s vybitým akumulátorem, nebo ještě lépe na kostřící bod. Bývá na karoserii v motorovém prostoru, nebo přímo na bloku motoru. Malinko to zajiskří, nelekněte se, je to normální, ba dokonce nevyhnutelné.
  4. Zkuste nastartovat vozidlo s vybitou autobaterií. Eventuálně, pokud to situace umožňuje, můžete chvíli nechat auta propojená, baterie se malinko dobije a start půjde snáz.
  5. Odpojte kabely, tentokrát v opačném pořadí. Napřed mínusovou svorku z kostry, poté z baterie. Následně kladnou svorku z baterie auta, které vám pomohlo nastartovat, a nakonec poslední svorku, jež je na autobaterii, která byla ještě před chvílí vybitá.
  6. Můžete odjet, ale pozor, ať vám to někde „nechcípne“. Ideálně ujeďte alespoň 20 až 30 kilometrů, ať se baterie dobije z alternátoru. Nejlepší samozřejmě je, nabít ji pak ještě nabíječkou úplně do plna.

Kabely nejsou vždy nutnost

Pakliže jste zvyklí spoléhat se sami na sebe, nemusí být špatný nápad, investovat do powerbanky, která umí nastartovat auto. Vyzkoušeli jsme to a opravdu to funguje, je to mnohem rychlejší a elegantnější řešení, než start přes kabely. Ale samozřejmě je potřeba mít powerbanku u sebe a ideálně nabitou.

Vybírejte startovací kabely dobře

U startovacích kabelů platí, že čím delší, tím lépe se s nimi samozřejmě manipuluje. Dále si ohlídejte především průřez startovacích kabelů, který určuje, jak velký proud zvládnou přenést. Pro většinu osobních aut stačí průřez vodiče 16 mm2. Co se týče materiálu, setkáte se obvykle s moudrem, že jediné kabely, které má smysl kupovat, jsou ty měděné. Není to pravda! Hliník má sice tendence se lámat při častém ohýbání, ale pokud startujete přes kabely jednou za rok, klidně po něm sáhněte. Pozor akorát na to, že většinou jsou i hliníkové kabely potažené mědí. Podívejte se na obal, bude tam napsáno, kde je pravda a co za materiál výrobce použil.

Zdroj info: autoaku.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články